“Este vorba de circa peste 200.000 – 230.000 de români pe care noi îi avem înregistrați ca locuind în Marea Britanie. Nu va exista un impact imediat, formal, instituţional asupra lor pentru că Marea Britanie, atâta vreme cât procesul de negociere al ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană nu este finalizat”, a declarat, astăzi, la Radio România Actualități, prim-ministrul Dacian Cioloș.
El a menționat că această decizie a britanicilor va avea cu siguranță un impact şi asupra economiei Uniunii Europene, dar va crea cu siguranță noi oportunități. “România are nevoie în primul rând să se redefinească acasă, pentru a şti apoi cum se poziționează în acest proces care este în curs să demareze la nivel European”, a explicat șeful Executivului.
Întrebat cum vor fi afectați românii care muncesc în Marea Briteanie, Dacian Cioloș a precizat că “statutul românilor care sunt acolo rămâne același”. “Spun acest lucru, în primul rând pentru a liniști pe cei care locuiesc în Marea Britanie că, din punct de vedere formal, instituţional nu va exista un impact imediat”, a punctat premierul României.
Potrivit lui Dacian Cioloș, românii care locuiesc în Marea Britanie îşi vor păstra aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi până acum. “În această perioadă, când noi vom negocia statutul lor în Marea Britanie, după ce Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană, vom informa cetăţenii români despre aceste negocieri. Mă bucur că ieri, la Preşedinţie, nu doar Guvernul şi Preşedinţia, ci toate partidele politice s-au angajat să facă parte din acest proces şi să fie implicate în acest proces, ceea ce ne dă mai mult decât speranța unei continuități a viziunii României vizavi de acest proces de negociere şi, mai ales, a viziunii României vizavi de poziția ei în Uniunea Europeană, chiar şi după alegerile parlamentare din acest an”, a mai spus Cioloș.
El a explicat că negiocierile vor fi purtate la nivel european și nu vor exista discuții bilaterale.
“Acest lucru nu va începe decât în momentul în care Marea Britanie va ratifica formal această ieșire. Înţeleg din declarațiile oficialilor britanici că nu intenționează să facă acest lucru mai devreme de toamna acestui an. Deci, abia din acel moment se vor derula în doi ani de negocieri. Deci în această perioadă noi ne pregătim deja să negociem împreună cu alte state membre ale Uniunii Europene, să negociem la nivel european şi este important să subliniem acest lucru, nu vor avea loc negocieri bilaterale, ele vor fi conduse la nivel european, dar este clar că este interesul mai multor state membre de a clarifica statutul cetăţenilor europeni în Marea Britanie, la fel cum şi britanicii, cu siguranţă, vor dori să-şi clarifice statutul sutelor de mii de britanici care locuiesc în state membre ale Uniunii Europene”, a adăugat premierul Dacian Cioloș la matinalul de la Radio România Actualități.