Posibilitatea acordării avansului de numerar, de către comercianţii cu terminale de plată care pun la dispoziţie acest serviciu, este inclusă într-un Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată. Acesta a fost adoptat miercuri de Camera Deputaţilor, ca For decizional, ceea ce înseamnă că, pentru a se aplica, mai are nevoie doar de semnătura preşedintelui ţării, scrie avocatnet.ro.
Conform documentului, firmele care desfăşoară comerţ cu amănuntul şi care au acceptat să acorde avansuri de numerar vor fi obligate să furnizeze clienţilor acest serviciu. "Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi care au încheiat cu emitenţii cardurilor un contract cu clauză privind acceptarea serviciului de acordare de avansuri de numerar sunt obligate să acorde avansuri potrivit legii, pe toată perioada de valabilitate a contractului. Acestea vor afişa la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum şi informaţii privind costurile serviciului", prevede proiectul de lege.
Tranzacţiile vor fi considerate retrageri de numerar de la bancomat, pentru care se va percepe un comision de maximum 1% din valoarea avansului de numerar, iar suma va fi limitată la cel mult 200 de lei.