"Ratele de dobândă sunt corelate cu inflaţia. Prin urmare o majorare a inflaţiei conduce la o majorare a ratelor de dobândă. Într-o economie ratele de dobândă trebuie să fie real-pozitive. Acum, în România, încă sunt real-negative. E adevărat, la nivel internaţional dobânzile sunt real-negative. Însă deja am avut două măriri anul acesta pe dolar şi mai urmează încă două, conform FED. Prin urmare, orice majorare de dobândă externă va conduce şi la o majorare de dobândă internă. Asociaţia CFA România derulează lunar un sondaj cu privire la variabilele macroeconomice şi ale pieţelor financiare. Estimările pentru următoarele 12 luni pentru ROBOR sunt 3,45%, iar la titlurile de stat cu scadenţa la 5 ani, la 5%", a subliniat Adrian Codîrlaşu, potrivit Agerpres.
Acesta afirmă că deja anticipaţiile de inflaţie sunt descrescătoare şi prin urmare este de aşteptat ca odată de inflaţia se reduce şi anticipaţiile de inflaţie se reduc, creşterea dobânzilor să încetinească.
Potrivit sursei citate, nivelul inflaţiei este peste ţinta BNR, iar banca centrală trebuie să ducă inflaţia în cadrul ţintei şi din acest motiv ne putem aştepta încă la majorări ale dobânzii cheie.
În ceea ce priveşte evoluţia cursului valutar, preşedintele CFA România a afirmat că acesta este strâns corelat cu dobânda. De asemenea, la nivel internaţional situaţia nu este foarte bună, o serie de pieţe emergente mari au probleme, ceea ce creează aversiune la risc la nivel global, România fiind şi ea afectată.