Acesta a precizat că realizarea noului grup de 600 MW, în colaborare cu cei de la Huadian, va crea aproximativ 400 de locuri de muncă. În context, ministrul a vorbit şi despre investiţiile aflate în derulare la cele două termocentrale, Turceni şi Rovinari.
'Sunt două proiecte mari la Rovinari şi Turceni – proiectul cu firma Huadian din China, în valoare de un miliard de euro, acest proiect este în fază de finalizare, în şase săptămâni vom începe crearea societăţii mixte între CE Oltenia şi Huadian şi sperăm ca până la sfârşitul anului să se finalizeze toată documentaţia tehnică necesară începerii lucrărilor la acest proiect. Este un proiect mare, de 600 MW care va crea în jur de 400 de locuri de muncă, dar mai important este că va păstra alte 3.000 de locuri de muncă. Sperăm ca anul acesta la sfârşit să fie finalizate toate documentaţiile. Al doilea proiect important este finalizarea termocentralei de la Turceni, acolo există finanţarea de 200 milioane de euro, suntem în procedură de evaluare a licitaţiei făcute, împreună cu BERD-ul se analizează să vedem care este cea mai bună soluţie pentru modernizarea acestei centrale. În al treilea rând, să nu uităm proiectele existente pe planul naţional de investiţii, luna aceasta Rovinari va primi 30 de milioane de euro pentru modernizare în cadrul acestui plan naţional şi sunt convins că în perioada următoare şi celelalte proiecte vor fi accesate şi puse în practică la cele două termocentrale. Mai adăugăm faptul că sperăm să finalizăm săptămâna viitoare şi documentaţia, respectiv legislaţia pentru perimetrele noi de exploatare de la Jilţ, IPO-ul care trebuie să îl facem pentru vânzarea a 15% din acţiunile CEO. Principalul obiectiv al complexului este acela de a reduce costurile şi de a se încadra în preţurile de vânzare la bursa energiei electrice şi sunt convins că începutul de vânzare la export produsă de CEO este de bun augur', a spus Constantin Niţă.
Managerul CEO, Laurenţiu Ciurel, a afirmat că datorită eforturilor făcute de schimbare a legislaţiei, anul acesta, complexul a funcţionat la o putere medie de 1.000 MW comparativ cu anul trecut atunci când, în perioada sărbătorilor pascale şi de 1 Mai, toate cele patru termocentrale au fost oprite timp de o săptămână
'Principala schimbare faţă de anul 2013 este faptul că într-o perioadă extrem de descărcată cum e perioada sărbătorilor pascale şi de 1 mai, anul trecut am fost o săptămână pe zero, opriţi complet, patru dintre cele mai mari termocentrale ale ţării, anul acesta am avut o putere medie de funcţionare de o mie de MW datorită eforturilor făcute de schimbare a legislaţiei. Banii din planul naţional de investiţii îi vom încasa la sfârşitul acestei luni, este o altă facilitate prin care banii pe care îi plătim pe certificatele de CO2 revin în programe de investiţii de mediu şi putem să acoperim cu aceşti bani peste 34 de milioane de euro, să finanţăm mare parte din obligaţiile pe care le avem la UE', a spus Ciurel.
El a mai afirmat că tot pentru acest an se are în plan mărirea producţiei cu 16%, dar şi dimensionarea forţei de muncă pentru acoperirea costurilor şi încasarea creanţelor. 'Avem anul acesta o perspectivă de a mări producţia cu 16%, undeva între 14 şi 15 TW, faţă de 12 cât am produs anul trecut, şi încercăm să şi dimensionăm forţa de muncă astfel încât să acoperim costurile şi să încasăm creanţele. Există un grafic de eşalonări de plată de la RAAN, primele 5 milioane intră luni, până la sfârşitul săptămânii mai intră încă 5, aşa ne-am înţeles cu directorul de acolo şi în tranşa următoare de apă grea vom lua jumătate din bani. E un lucru care nu s-a mai făcut până acum, sunt creanţe istorice care au început să fie recuperate', a concluzionat Laurenţiu Ciurel.
SURSA: Agerpres