După ce în ultimii ani autoritățile au militat pentru asocierea fermierilor, s-a ajuns și la fapte concrete. În această perioadă, actul normativ prin care este modificată și completată Legea cooperației agricole se află la promulgat. La sfârșitul lunii trecute, proiectul de lege a fost adoptat în Camera Deputaților. Astfel, fermierii care se asociează nu vor mai fi impozitați de două ori, pe o perioadă de cinci ani, și chiar mai mult decât atât, vor avea parte și de beneficii în ceea ce privește scutirile de taxe. Printre cele mai importante modificări ale Legii cooperației agricole se numără: scutirea impozitării pentru cinci ani sau eliminarea impozitării pe proprietate. 

Demersuri făcute încă din octombrie 2015

Proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii cooperației agricole a fost trimis în Guvern încă din toamna anului trecut. „Acum Legea cooperativelor a fost transmisă către președintele Iohannis pentru promulgare, dar eu am propus modificări la această lege din octombrie. A durat ceva mai mult până a intrat în circuitul parlamentar, dar după câteva discuții în Comisia de Agricultură, cu mici amendamente, aceasta a mers spre promulgare“, a declarat Daniel Constantin, fostul ministru al Agriculturii. 

Efecte pozitive 

În ceea ce privește impactul acestei legi asupra agriculturii românești, Constantin se așteaptă la o revoluție care să îmbunătățească situația sectorului. Toate aceste schimbări vin  pe fondul unei dorințe din ce în ce mai mari atât a producătorilor, cât și a consumatorului de avea din ce în ce mai multe produse românești pe rafturile magazinelor. Fostul ministru se așteaptă ca lucrurile să se schimbe radical, având aceste facilități fiscale prevăzute de lege. „Sunt facilități fiscale pentru fermierii care se asociează: fie în cooperative de producție, fie în cooperative pentru procesare, sau într-o cooperativă cu mai multe activități. Din acest motiv cred că puterea producătorilor sau a procesatorilor de a negocia un preț mai bun va crește foarte mult. Vom avea, în felul acesta, mai multe produse românești în rafturi, în beneficiul și al producătorilor și al consumatorilor“, a explicat Constantin. El a mai zis că în 2013, când a fost negociat Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), s-a mai creat o facilitate: cei care își creează cooperative prin acest program să beneficieze de fonduri nerambursabile de până la 90%. În opinia fostului ministru scutirile fiscale coroborate cu fonduri europene de până la 90% nerambursabile vor asigura: atât o producție suficientă, procesată corespunzător și la prețuri corecte, cât și o piață de desfacere.

 

Și producătorii sunt de părere că legea îi va ajuta foarte mult. „Este o lege bună datorită facilităților fiscale. Așa vom ajunge la normalitate. Astfel, fermierii vor avea o putere mai mare de negociere în fața retailerilor“, susține Emil Dumitru, președintele Federației Naționale PRO AGRO.

Aceasta a fost o lege îndelung așteptată și de fermieri. Chiar Daniel Constantin afirma că s-a întâlnit cu agricultori care îi spuneau că de abia așteptau să fie adoptată. „Mulți fermieri mi-au spus că sunt nerăbdători să intre în vigoare actul normativ pentru a da drumul cooperativelor“, a completat fostul ministrul. El a mai zis că, în România există 700 de cooperative, din care 180 sunt funcționale. Cu această lege vor fi înființate alte cooperative, sau vor fi activate altele care există, dar nu mai funcționau.

În același timp, Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) susține declarațiile fostului ministru. „Această lege va avea un impact bun, noi ne-am dorit foarte mult aceste modificări. Astfel, vom putea face față multinaționalelor. Scutirea de impozit pe cinci ani îi va determina pe tot mai mulți fermieri să se asocieze, iar astfel aceștia vor putea să creeze lanțul scurt prin intermediul căruia vor livra către retaileri“, a completat Baciu. 

În momentul în care aud de cooperative, fermierii sunt reticenți și se gândesc la vechile asociații înființate în perioada comunistă care puneau stăpânire pe toate producțiile agricultorilor, de aceea Constantin spune că trebuie explicat acest concept, care este unul modern prin care fermierii pot produce separat sau împreună, dar comercializarea se face împreună. „Diferența față de vechile cooperative, în noile asociații, este că fermierii rămân cu terenurile și animalele lor“, a concluzionat fostul ministru.

Facilităţi fiscale propuse în modificarea Legii cooperaţiei agricole

reducerea cu 20% a impozitului pe profit în primii 5 ani de activitate pentru cooperativele nou înfiinţate, iar pentru cooperativele deja înfiinţate pentru următorii 5 ani de la intrarea în vigoare a legii;
scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri în cazul persoanelor juridice microîntreprinderi şi de la plata impozitului pe norma de venit în cazul persoanelor fizice (persoană fizică, persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială), pentru producţia valorificată prin/către cooperativa agricolă;
în cazul cooperativelor microîntreprinderi, acestea plătesc impozit pe profit şi sunt scutite de la plata impozitului pe venituri;
scutirea de la impozitul pe proprietate a bunurilor imobile ale membrilor cooperatori aferente producţiei valorificate prin cooperativa agricolă;
scutirea membrilor cooperativelor de la plata impozitului pe arendă în cazul terenurilor luate în arendă de către cooperative de la aceştia.

Pașii pentru înființarea unei cooperative

Este necesar un număr de cel puțin 5 membri(persoane fizice sau juridice) care au activități în agricultură (acest lucru se demonstrează prin dovadă de la Registrul Agricol sau Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură -APIA). 
Este realizat un statut constitutiv identificat de notar, care va fi depus la judecătorie
Se plătesc anumite taxe
Se stabilește sediul social
Se stabilește un capital social de circa 1.000 de lei
Practic trebuie să se înregistreze ca o societate
După ce toate actele sunt depuse la judecătorie, în termen de o lună se dă răspunsul
În cazul în care nu se dorește a se face aceste demesuri, fermierii se pot înscrie destul de rapid într-o cooperativă deja existentă. Se pot înscrie pe loc, după ce plătesc o anumită taxă anuală, stabilită de fiecare asociație în parte.