"În România se impune o implicare mai de curaj a băncilor în ajutorarea IMM-urilor, pentru că vorbim acum despre drumuri noi, inovatoare, care nu au mai fost bătute şi care presupun un risc: vorbim despre incubatoare, despre centre tehnologice şi, dacă nu va exista acest risc pe care întreprinderile mici şi mijlocii, împreună cu băncile, îl vor lua, vom rămâne în continuare la nivelul spa-urilor, a centrelor de fitness şi a altor proiecte neproductive în economia României. Eu cred că trebuie să facem un pas înainte în organizarea unor centre tehnologice, să ne mândrim. Şi avem cu ce – avem foarte multe proiecte de infrastructură", a menţionat comisarul European pentru Politică Regională.
Corina Creţu a dat exemplul Spaniei, care a folosit fondurile europene şi a reuşit să construiască numeroase autostrăzi.
"Acum, Spania face trecerea la proiecte tehnologice de înaltă calificare, proiecte ştiinţifice, care toate presupun un risc. Eu cred că România nu îşi permite să aştepte această etapă. Cred că va trebui să meargă în paralel cu proiecte de infrastructură, proiecte sociale, pentru că România este o ţară cu mari probleme sociale, dar şi cu proiecte de avangardă privind cercetarea ştiinţifică", a spus Corina Creţu.
Aceasta a subliniat că, spre deosebire de marile companii, IMM-urile întâmpină dificultăţi în a obţine finanţare.
"Conform unui studiu realizat de BNR, 44% dintre companii, indiferent de mărimea lor, continuă să se bazeze pe resursele interne pentru a-şi finanţa afacerile curente. În plus, doar 20% dintre ele au recurs la împrumuturi bancare sau linii de credit. Este foarte puţin dacă ne gândim că IMM-urile, în general, au nevoie de credit de investiţii. Aceste procente trebuie privite, în opinia mea, ca un semnal de alarmă", a precizat Creţu.
Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, participă, joi, la conferinţa 'Oportunităţi de finanţare pentru IMM-uri 2014 – 2020', eveniment organizat de Euractiv.ro şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România, precum şi la lansarea oficială a Programului Operaţional 'Capacitate Administrativă 2014 – 2020'.
Conferinţa are ca scop prezentarea posibilităţilor de finanţare pentru întreprinderile mici şi mijlocii, începând cu anul 2015, din cadrul Programelor Operaţionale cu Fonduri Structurale şi de Investiţii, Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, programelor finanţate de la bugetul de stat, programelor comunitare, precum şi din cadrul diferitelor instrumente financiare.
SURSA: Agerpres