UPDATE Într-un comunicat remis presei, Ministerul de Finanţe admite că introducerea impozitului progresiv este în analiză.
"Măsurile fiscale la care se face referinţă în mass-media respectiv “Introducerea impozitului diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote 8%, 12% şi 16% ce vor putea fi stabilite pe grile de venit” şi “Reducerea semnificativă a CAS cu 5 puncte procentuale începând cu luna iulie 2014, care prin măsurile ce vor fi întreprinse vor avea un impact bugetar neutru”, se regăsesc în Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2014-2016 la Capitolul 3.1.2 “Măsuri fiscale şi tendinţe ale principalelor taxe şi impozite” în tabelul intitulat “Tendinţe ale principalelor taxe şi impozite pe orizontul 2014-2017” şi reprezintă măsuri de politici fiscale, în analiză, pe termen mediu pentru stimularea mediului de afaceri aplicabile în limita spaţiului bugetar permis", se arată în comunicat.
În documentul Strategia fiscal-bugetară 2014-2017, la capitolul „Tendinţe ale principalelor taxe şi impozite pe orizontul 2014-2017” este precizată „introducerea impozitului diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote 8%, 12% şi 16 % ce vor putea fi stabilite pe grile de venit”. Documentul poate fi consultat aici: https://www.mfinante.ro/strategbug2014.html?pagina=domenii
Actualul guvern a anunţat înainte de instalare că are în vedere revenirea la impozitul progresiv. Din cauza disensiunilor dintre cele două partide mari din executiv, PSD şi PNL, sistemul de impozitare a veniturilor a fost menţinut. PNL a insistat pentru păstrarea cotei unice, considerată o măsură fiscală de sorginte liberală, cu impact pentru electoratul de dreapta.