Băncile din Grecia pot accesa acum fonduri totale de 69,4 miliarde de euro, prin intermediul Băncii Centrale a Greciei. Majorarea cu 600 milioane de euro a plafonului alocat finanţării de urgenţă a fost solicitată de Banca Centrală a Greciei, susţin sursele.

În atribuţiile BCE intră extinderea sau restricţionarea operaţiunilor ELA. Săptămânal, Consiliul guvernatorilor BCE analizează furnizarea de lichidităţi în regim de urgenţă pentru băncile greceşti, reflectând temerile că băncile din Grecia vor folosi banii pentru a finanţa Guvernul de la Atena, încălcând astfel legislaţia UE.

'În condiţiile în care Executivul elen nu are capacitatea de a accesa pieţele şi nici băncile nu pot obţine finanţare de pe pieţe, în opinia mea există temeri privind finanţarea monetară, dacă ELA este folosită pentru a achiziţiona obligaţiuni guvernamentale pe termen scurt sau pentru rostogolirea bondurilor de Trezorerie', a afirmat joi preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann, într-un interviu acordat Bloomberg.

Datele BCE arată că ieşirile din depozitele băncilor elene s-au accelerat în ianuarie, la 12,2 miliarde de euro, faţă de cinci miliarde de euro în decembrie, în pofida acordului încheiat cu Uniunea Europeană, BCE şi FMI pentru extinderea asistenţei financiare.

La începutul lunii februarie, BCE a încetat să mai accepte obligaţiuni greceşti drept garanţii pentru creditele acordate băncilor comerciale, ceea ce înseamnă că sarcina finanţării băncilor greceşti a căzut pe Banca Centrală a Greciei.
Cu toate acestea, BCE păstrează controlul, în condiţiile în care împrumuturile de care băncile greceşti pot beneficia prin intermediul ELA de la Banca Centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE.

Săptămâna trecută, BCE a decis să aprobe o nouă extindere a programului ELA cu 550 de milioane de euro, ceea ce duce valoarea totală a finanţării ELA la 68,8 miliarde de euro.

Primele patru mari bănci greceşti, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank şi Eurobank, sunt prezente şi pe piaţa din România.

SURSA: Agerpres