Februarie: Vremea prea caldă ameninţa culturile de grâu şi ovăz
În acea perioadă Departamentul Agriculturii al Statelor Unite (United States Department of Agriculture, USDA) anunţa că în cele mai multe dintre grânarele din emisfera de nord, Europa și fosta Uniune Sovietică a predominat o “vreme neobișnuit de caldă și uscată” – care a lăsat culturile fără stratul protector de zăpadă dar a și redus la minimum riscul înghețului și a pierderilor determinate de acest factor; pe de altă parte “umiditatea solului a scăzut, lucru care nu era de bun augur pentru culturile de grâu și orz de iarnă“.
Mai: Lansarea Măsurii 121. Reguli vechi şi finanţare din noul program
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale , prin Agenţia de Finanţarea Investiţiilor Rurale, a lansat pe 2+ mai Măsura 121 pentru finanţarea investiţiilor de modernizare a exploataţiilor agricole. Fondurile disponibile au fost de 150 de milioane de euro.
Iunie: Fermierii, sceptici cu privire la dispariţia birocraţiei din PNDR 2014-2020?
În condiţiile în care în perioada 2007-2013 s-a dovedit că atragerea fondurilor europene din Agricultură este destul de anevoioasă din cauza birocraţiei, autorităţile s-au gândit să aducă anumite îmbunătăţiri pentru campania 2014-2020, însă scepticismul aplicanţiilor rămâne la cote ridicate.
Iulie: Ploile au stricat afacerile producătorilor de cereale
La începutul anului, fermierii se aşteptau ca producţia agricolă din 2014 să crească faţă de 2013, însă în realitate acest lucru nu s-a întâmplat. Din contră, volumul şi calitatea cerealelor au fost mai slabe.
https://www.capital.ro/ploile-au-stricat-afacerile-producatorilor-de-cereale.html
August: Fermierii au ieşit doar la încălzire cu cererile pentru finanțarea investițiilor
Cererile de finanțare în sesiunea pentru finanțarea investițiilor de modernizare a exploatațiilor agricole prin Măsura 121 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală au fost în valoare totală nerambursabilă de peste 106,8 milioane de euro,
Dintre cele 580 de proiecte, 211 reprezintă investițiile pentru fermele de familie, având o valoare nerambursabilă de 9,2 milioane de euro. Restul de 369 de proiecte cu o valoare nerambursabilă de peste 97,5 milioane de euro, sunt reprezentate de investițiile în modernizarea exploatațiilor agricole.
Valoarea proiectelor depuse în prima sesiune pentru finanţarea investiţiilor în exploataţii agricole nu au ajuns la plafonul maxim, deoarece beneficiarii erau în aşteptarea noul program mai permisiv. Citeşte mai multe aici.
Septembrie: Producţia de cereale arată bine în statistici, dar nu şi în profituri
În timp ce datele oficiale arată că producţia agricolă la culturile recoltate este mai mare decât în 2013, fermierii se plâng că nu au reuşit să-şi recupereze nici măcar banii investiţi în cultivare. În acea perioa erau aşteptări mari de la culturile de porumb şi floarea-soarelui.Citeşte mai multe aici.
Octombrie : Fermierii vor primi subvenţii mai mari pentru terenurile agricole
Guvernul României a adoptat Hotărârea privind stabilirea pentru anul 2014 a cuantumului plăților directe unice pe suprafață, a plăților separate și a plăților specifice pentru orez, care se acordă în agricultură în sectorul vegetal, reiese dintr-un comunicat transmis de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Astfel, pentru schema de plată unică pe suprafață (SAPS), cuantumul maxim al plăților este de 156,89 de euro/hectar, faţă de 139,17 euro/hectar în Campania 2013. Pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr, s-a decis acordarea unui sprijin suplimentar, cu o valoare maximă de 379,17 euro/hectar faţă de 331,78 euro/hectar în 2013. Totodată, cultivatorii de orez vor beneficia de o plată suplimentară de maximum 300 de euro/hectar, acestă sumă fiind similară cu cea acordată în campania trecută. Valoarea plăților directe se încadrează în pachetele financiare aprobate de Comisia Europeană. Citeşte mai multe aici.
Decembrie: Cum va fi anul agricol 2015
În opinia analiştilor anul 2014 a fost unul bun. În cazul culturilor de grâu, porumb şi rapiţă, producţia a fost mai bună decât în 2013. “Producţia din hambare este bună, dar marea problemă a fermierilor au fost preţurile foart mici, acestea au fost ajustate considerabil faţă de 2013”, a declarat pentru Capital Ion Cioroianu, consilier în cadrul Asociaţiei Fermierilor din România (AFR).
"Anul 2014 a fost un an bun din punctul de vedere al producţiei, dar catastrofal în ceea ce priveşte veniturile, acestea sunt mai mici decât în 2012", a spusLaurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.
În ceea ce priveşte 2015, Cioroianu ne-a spus că în cazul culturilor de toamnă precum grâul şi ovăzul se anunţă o producţie bună. “În toamnă s-au cultivat 2 milioane de hectare de grâu şi 500.000 de hectare de orz. Acestea au răsărit şi promit o producţie bună. Vom vedea ce condiţii meteorologice vom avea în continuare. În schimb rapiţa nu s-a prins bine şi am reuşit să cultivăm doar 300.000 de hectare, faţă de 400.000 de hectare ca în anii anteriori. Nu mizăm pe această cultură”, a mai spus Cioroianu.