Piețele românești sunt pline de roșii din Turcia, care se vând mult sub prețul cerut de producătorii locali. De ce se întâmplă acest lucru. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a semnalizat o problemă în acest sens. Din 2007, de când a aderat la Uniunea Europeană, România trebuia să verifice ca prețurilor produselor importate din țările extracomunitare să nu fie sub prețul celor de pe piața locală, însă acest lucru nu s-a întâmplat deoarece în țara noastră nu există o direcție care să se ocupe comerțul exterior, a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.
“Trebuie să existe un control prin APIA care să spună clar când prețul de comercializare este sub prețul de intrare în Uniune, și atunci importatorul să fie sancționat. Pentru că importatorul trebuie să depună o garanție. Din păcate acest mecanism nu funcționează în România. APIA trebuie să-și facă datoria și în acest sens, de aceea o să înființez o Direcție care să se ocupe de comerțul exterior, astfel să protejezăm producătorii români. Mecanisul prețului de intrare care spune că cine importă în Uniune să nu pună pe piață prețuri sub prețurile de comercializare de pe piața respectivă. Acest mecanism se aplică în toate celelalte state membre, mai puțin la noi. România încă nu aplică acestă procedură, deși trebuia să ia măsuri în acest sens din momentul în care a aderat la Uniunea Europeană”, a afirmat Irimescu.
Carne și lapte de calitate proastă
“Nu se poate să importăm carne de calitate proastă și fermele noastre să rămână cu producția. Nu putem să importăm inconștient”, este semnalul de alarmă pe care l-a tras Valeriu Tabără. Acesta a mai spus că o mare problemă este faptul că nu avem microabatoare, deși acestea erau aprobate de Comisia Europeană din 2011. El mai spune că microabatoarele din România au fost închise fără motive în urma unor controale.
O altă nemulțumire a ministrul Agriculturii a fost legată de sectorul laptelui. “Spre exemplu în Vatra Dornei și în Botoșani laptele a ajuns să fie comercializat cu 60 de bani pe litru, iar în acest context producătorii vor renunța să mai facă acest lucru în condițiile de față. Fără acești producători, zonele montane se vor depopula. Cum poți să accepți ca un produs de calitate să fie vândut cu 60 de bani, în timp ce luăm lapte din Polonia cu 19 eurocenți (85 de bani)”, a declarat Irimescu. În acest context ministrul Agriculturii a spus că va cere ambasadelor să verifice de unde provin lactatele importate de România. El a spus că va solicita astfel de date de la cel puțin două ambasade: cea a Poloniei și cea a Ungariei.