Piața de capital este una dintre cele mai sen­sibile sectoare in­vestiționale la zvonuri și declarații, indiferent cât de fundamentate sunt acestea. De cele mai multe ori, acțiunile listate la bursa de valori cresc sau scad în funcție de sentimentul investitorilor activi; este suficientă declarația unui CEO pentru ca o acțiune să crească sau să scadă cu procente importante pe parcursul unei singure zile.

De aceea, piața este foarte bine reglementată, iar persoanele implicate direct într-o companie, numite „persoane inițiate“, nu au voie să facă declarații neoficiale pe marginea activității respectivei firme. Din păcate, reglementările nu îi includ și pe politicieni, iar aceștia pot provoca mișcări la fel de ample pe piața de capital doar prin simple declarații.

Prim-ministrul Mihai Tudose a reușit să inflameze pe mai toată lumea prin declarațiile iresponsabile legate de sistemul bancar și de bănci. Nu este normal pentru niciun șef de guvern din lume să „pună tunurile“ pe un sector economic sau financiar doar pentru că a avut experiențe nefericite în interacțiunea cu anumite companii. Dar comportamentul „normal“ nu pare a fi în apanajul actualului prim-ministru, iar efectele declarațiilor sale s-au văzut deja pe piața de capital și se vor vedea în continuare. 

În ultimele două ședințe de tranzacționare ale lunii trecute, Banca Transilvania (simbol bursier TLV) și Banca Română de Dezvoltare – Groupe Societe Generale (BRD) au fost afectate direct de declarațiile făcute de Mihai Tudose la o televiziune. Este vorba de compararea băncilor cu criminali de legendă, care au fost urmate apoi de informații legate de taxarea activelor bancare, iar efectele imediate au fost că valoarea acțiunilor TLV a scăzut cu 3,07% în ședința bursieră de miercuri, 30 august, și cu 3,4% în cea de joi, iar cotația BRD s-a depreciat cu 3,74% miercuri și cu 2,4% joi. 

Capitalizare în scădere

O scădere de peste șase puncte procentuale în două zile, provocată de vorbele unor oficiali se traduce prin pierderi pentru investitorii care au ales respectivele titluri pe baza unor analize fundamentale și tehnice. Cotația reprezintă valoarea unei companii în funcție de rezultatele financiare și de perspectivele din viitor și nu ar trebui influențată de zvonuri sau informații nefondate. 

 

De altfel, nu doar băncile listate la Bursa de Valori București (BVB) au fost afectate de declarațiile iresponsabile, ci întreaga bursă. Adică toți investitorii prezenți în piață, fie ei mici, fie fonduri mari de investiții. Capitalizarea totală a bursei a pierdut circa 2,5 miliarde lei în cele două ședințe, de la 163,96 miliarde lei pe 29 august până la 161,43 miliarde lei la sfâșitul zilei de 31 august. 

Cele două bănci au fost și cele mai tranzacționate companii în august, Banca Transilvania fiind pe primul loc cu o valoarea a tranzacțiilor de 217,7 milioane lei, iar BRD pe locul secund cu 115,03 milioane lei. Cotația TLV s-a depreciat cu 21,03% pe parcursul lunii trecut, dar în scădere este inclusă și majorarea de capital social prin incorporarea rezervelor constituite din profitul net aferent 2016, în valoare de 695,38 milioane lei, și care majorare a presupus oferirea cu titlu gratuit a 19 acțiuni pentru fiecare 100 de acțiuni deținute. Dacă eliminăm influența majorării de capital social, cotația TLV a urcat cu circa 16% în primele opt luni ale anului, iar creșterea ar fi fost mai mare dacă nu apărea scăderea din ultimele două ședințe de tranzacționare ale lunii august. Capitalizarea băncii era de 9,94 miliarde lei la finalul lunii trecute. 

Cotația BRD a consemnat o scădere de 7,24% în august, dar rămâne pe plus cu circa 11% după primele opt luni, iar capitalizarea era de 9,1 miliarde lei. 

Evoluția pozitivă a celor două bănci din primele opt luni se datorează rezultatelor financiare bune din primul semestru. Din păcate, perspectivele următoarelor luni nu mai sunt așa de bune pentru cele două companii, ca și pentru întreaga piață, în condițiile în care economia internă este dominată de informații legate de majorări de taxe, de modificări fiscale și de declarații iresponsabile. Lucruri care elimină efectele pozitive ale creșterii PIB și care, coroborate cu situația tensionată la nivel global de acțiunile Coreei de Nord, pot duce la o depreciere rapidă a cotațiilor de la BVB.