UE argumentează că acordurile nu sunt gândite să afecteze relaţiile celor trei ţări cu Rusia. Avertizează și că Moscova nu are dreptul la un veto pe tema relaţiilor UE cu vecinii săi. Cu toate acestea, consecinţe vor exista, în plan economic.

Rusia a avertizat ieri, prin intermediul ministerului său de Externe, că va introduce măsuri de protecție dacă se va dovedi că acordul de asociere cu UE va afecta economia rusă. Consecințele pot fi dureroase pentru Chișinău, în condițiile în care o cincime din exporturile sale au ca destinație Rusia și sute de mii de moldoveni sunt la muncă în Federația Rusă. La ce se referă Moscova când cere măsuri de protecţie și cât de dependentă mai este Republica Moldova de exporturile către Rusia?  Am stat de vorbă despre aceste subiecte cu Roman Chircă, expert economic și director al Agenției pentru Inovare din Academia de Științe a Moldovei.

Semnarea acordului de asociere și liber schimb între Republica Moldova și Uniunea Europeană este întâmpinată de Moscova cu o campanie de defăimare, mai explică, la RFI, expertul economic moldovean Roman Chircă. Federația Rusă folosește în scopul discreditării acestui acord diferite organizații și partide finanțate cu bani rusești, mai spune Roman Chircă.

SURSA: RFI