Mai precis, doar 38% dintre aceștia își creează o parolă complexă pentru fiecare cont, în timp ce o persoană din șapte (14%) are o singură parolă pentru toate conturile sale. Acești utilizatori riscă să le fie compromise mai multe conturi simultan, în cazul unui furt de date.
Cu toate acestea, gradul de risc nu este cu mult mai mic pentru cei care folosesc câteva parole pentru un număr mai mare de conturi (36%) sau pentru cei care folosesc variațiuni ale aceluiași tipar (12%). Ceea ce complică și mai mult lucrurile este că, potrivit unui alt studiu Kasperky Lab, un utilizator din zece vine cu parole formate din mai puțin de opt caractere, în timp ce 12% dintre internauți nu încearcă să-și facă parolele mai greu de ghicit folosind, de exemplu, majuscule, combinații de cifre și litere, semne de punctuație sau alte trucuri similare.
Mai mult, studiul arată că utilizatorii se pun în pericol, păstrându-și parolele în locuri ușor accesibile și nesecurizate. Peste jumătate (57%) dintre respondenți au recunoscut că își păstrează parolele pe o bucată de hârtie, în telefon, în documente din computer sau le au salvate în browser. Iar în momentul în care browser-ul se oferă să le salveze parolele, o treime (36%) dintre respondenți sunt gata să accepte, lăsându-se, astfel, pe mâinile infractorilor cibernetici sau ale persoanelor rău intenționate care ar putea să preia controlul asupra dispozitivului lor.
Această atitudine poate fi explicată prin faptul că mulți utilizatori sunt convinși că nu au informații confidențiale în computere. Asta cred 27% dintre respondenți, fără să-și dea seama că parolele lor și datele de autentificare sunt, în sine, o țintă preferată a infractorilor cibernetici. De asemenea, un procent de 25% dintre utilizatorii chestionați au avut contul atacat în ultimul an.
“Din păcate, multe persoane nu își dau seama exact de pericolele din lumea vrituală și nu iau suficient de în serios protecția datelor personale atunci când sunt online, crescând semnificativ riscul de a le pierde. O parolă puternică, diferită pentru fiecare cont în parte, este o măsură elementară de protecție a identității digitale. Vă puteți gândi la un singur algoritm de creare a parolelor, care să nu poată fi sparte ușor, dar pe care să le puteți ține minte. Există, de asemenea, programe speciale care creează și stochează parolele în siguranță”, explică David Emm, Principal Security Researcher la Kaspersky Lab.