Donald Trump este primul preşedinte ales în SUA cu un trecut bazat puternic pe afaceri imobiliare, care l-au propulsat între primii 150 de miliardari ai lumii. În urmă cu nouă ani, Trump a fost chiar la un pas de a bate palma cu George Becali pentru a construi două turnuri de birouri de 40-50 de etaje în România, după spusele patronului echipei de fotbal Steaua. Totuşi promisiunile făcute de Trump în campania electorală ar putea afecta acest sector economic. Bursele au reacţionat negativ la vestea alegerii sale, în contexul în care doar două dintre planurile sale, cel de restricţionare a importurilor şi de implementare a unor stimuli fiscali care să grăbească creşterea ratei dobânzii din SUA de către FED, ar avea un impact direct asupra economiilor lumii. Revenirea rapidă a indicatorilor pieţei de capital, precum şi discursul temperat al lui Donald Trump după victoria în alegeri, îi determină pe investitori să îşi reducă din temeri, însă starea de nesiguranţă persistă.

„Trump este totuşi o persoană educată. A terminat şcoala de business Wharton şi a construit o afacere de succes. Frica din această perioadă este puţin exacerbată. Nu cred că alegerea sa va avea un impact asupra pieţei româneşti. Afacerile pe care le derulează România sunt cu Europa într-o proporţie covârşitoare. America este prezentă prin corporaţii şi cam atât. 90% dintre americani nici nu ştiu unde este România pe hartă“, spune Bogdan Belciu, partener în cadrul PwC România.

Schimburile comerciale ale României cu SUA s-au cifrat la 1,33 mld. dolari la sfârşitul primului semestru din acest an, din care 956 mil. dolari au reprezentat exporturile româneşti, iar 376 mil. dolari importurile din SUA, conform datelor din statistica vamală americană. Aproape o treime din produsele exportate în SUA au fost computere, electronice şi echipamente de transport. La sfârşitul lunii iunie 2016, SUA ocupau poziţia a 11-a în topul statelor cu investiţii străine în România (2,3% din totalul investiţiilor străine), potrivit statisticilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Sectoarele în care investiţiile americane au cea mai mare pondere sunt industria auto şi a construcţiilor de maşini, cu exponentul Ford, agricultura, prin gigantul Cargill, şi IT, categoria cea mai bine reprezentată prin Oracle, HP sau Microsoft.

Perioadă favorabilă

Alex Morar, CEO-ul grupului sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI), constată că rezultatul alegerilor din SUA nu a creat turbulenţe pe burse, cum prognozaseră mulţi analişti în cazul victoriei lui Donald Trump. Totuşi el priveşte cu atenţie evoluţia ratei dobânzi reglementate de banca centrală americană. FED nu a mai modificat dobânda de bază din decembrie 2015, însă a anunţat că ar putea majora costul creditelor la reuniunea din decembrie.

„Dacă dobânzile cresc, preţurile încep să scadă şi cresc yield-urile (randamente investiţionale n.red.). Asta ar afecta lumea în general, nu doar piaţa imobiliară“, spune Morar. El se aşteaptă la o creştere a numărului de investitori americani pe piaţa imobiliară românească, bazându-se pe atractivitatea sporită a ţării din ultima perioadă.

Şi Robert Miklo, director asociat al Colliers International, mizează pe o creştere a apetitului pentru proprietăţile locale şi spune că România are şanse bune să profite de pe urma rezultatului alegerilor din SUA. „Cred că imobiliarele vor câştiga din incertitudinea creată de alegerea lui Donald Trump. În faţa unor riscuri macroeconomice, precum inflaţia, imobiliarele vor fi văzute şi mai bine decât până acum. Cu cât vor investi mai mulţi în pieţele imobiliare din vestul Europei, yield-urile vor scădea şi investitorii se vor muta mai spre estul continentului“, explică el.

În plus, adaugă Miklo, turbulenţele din SUA, Marea Britanie şi chiar din Asia fac din Europa Centrală şi de Est „o mică oază“ pentru investiţii. „Nu vom fi niciodată Elveţia sau Germania, dar faptul că avem o evoluţie macroeconomică pozitivă şi un mediu politic stabil, oferă un sentiment de siguranţă investitorilor“, spune brokerul Colliers.  

Bani americani

Anul acesta, investitorii cu capital american au ţinut capul de afiş cu unele dintre cele mai mari tranzacţii imobiliare din România. De departe, cea mai importantă mişcare a anului a fost ieşirea din acţionariatul P3 Logistic Park a fondului american TPG Real Estate şi a partenerului său canadian Ivanhoé Cambridge. Ei au vândut fondului suveran al statului Singapore platforma creată prin investiţii masive în ultimul an şi au încasat 2,4 mld. euro. Compania deţine cel mai mare parc logistic din România, lângă Bucureşti.

„Tranzacţia TPG nu este un semn negativ. A fost execuţia clasică excelentă a filosofiei de «private equity». Au intrat în România pentru că au crezut în ea. Acum şi-au luat roadele şi au predat ştafeta“, menţionează Robert Miklo.

Pe acelaşi sector imobiliar, gigantul american Blackstone, cea mai mare companie de investiţii alternative din lume, şi-a făcut intrarea pe piaţa locală printr-o achiziţie realizată la nivel regional. Logicor, platforma logistică europeană a americanilor, a cumpărat toate proprietăţile logistice din portofoliul Immofinanz. Blackstone deţine acum în România trei parcuri logistice funcţionale în Ploieşti, Timişoara şi Pantelimon şi o serie de terenuri pregătite pentru dezvoltare.

Alin Buftea, partener al casei de avocatură DLA Piper, a cărui echipă a reprezentat Blackstone în achiziţia centrelor logistice din România, este de părere că rezultatul neaşteptat al alegerilor din SUA nu va avea un impact direct şi imediat asupra pieţei locale. „Cred că după primele zece minute la Casa Albă, Trump îşi va da seama că nu o să poată face 80% din ce a promis. Nu mă aştept la modificări radicale, pentru că nu va lua decizii de unul singur“, apreciază avocatul.

Pe lângă cele două tranzacţii imobiliare amintite mai pot fi adăugate şi achiziţia clădirilor de birouri Premium Plaza şi Premium Point, plus preluarea controlului asupra turnurilor City Gate, toate din Bucureşti, de către GTC, companie controlată de fondul american Lone Star. Preţul plătit de cumpărător a depăşit 50 mil. euro.

Investitori puţini

Chiar dacă piaţa imobiliară românească s-a confruntat cu un aflux de capital american în acest an, numărul investitorilor din SUA prezenţi direct la nivel local este extrem de mic. Tocmai din acest motiv, consultanţii din domeniu nu aşteaptă influenţe puternice la nivel local dacă investitorii americani îşi vor schimba comportamentul pe parcursul mandatului lui Trump.

„Lucrez la o firmă americană şi deocamdată nu am primit nicio indicaţie din partea conducerii, cum a fost în cazul episodului Brexit, când am fost informaţi despre perspectiva companiei faţă de acest eveniment. Speranţa este că discursul lui Trump se va înmuia şi că va înţelege mai mult decât a arătat în timpul campaniei cât de delicate sunt lucrurile la nivel mondial“, spune Silviana Badea, director al departamentului de investiţii în cadrul JLL.

215 mil. euro au plătit investitorii americani pe proprietăţi româneşti cumpărate în cadrul unora dintre cele mai mari tranzacţii imobiliare din acest an


„Nu cred că vom vedea un impact direct şi rapid. Frica din această perioadă este puţin exacerbată. Cred că multe din afirmaţiile lui Trump au fost pur electorale“

Bogdan Belciu, partener PwC România


„Turbulenţele din SUA, Marea Britanie şi chiar din Asia fac din Europa Centrală şi de Est o mică oază pentru investiţii“

Robert Miklo, director asociat al Colliers International


„După primele zece minute la Casa Albă, Trump îşi va da seama că nu o să poată face 80% din ce a spus. Nu mă aştept la modificări radicale“

Alin Buftea, partener DLA Piper


„Speranţa este că discursul lui Trump se va înmuia şi că va înţelege mai mult decât a arătat în timpul campaniei cât de delicate sunt lucrurile la nivel mondial“

Silviana Badea, director al departamentului de investiţii JLL

 


„Este importantă direcţia pe care o va urma FED. Dacă dobânzile cresc, preţurile încep să scadă şi cresc yield-urile“

Alex Morar, CEO NEPI