Au reînceput discuţiile asupra proiectului de lege privind conversia creditelor din franci elveţieni în lei, anunţă pe blogul personal Ana Birchall, autoarea unuia dintre proiecte. Parlamentarul a propus transformarea în lei a tuturor creditelor ipotecare contractate de români în moneda elvețiană. Conversia ar urma să se facă, arată proiectul, la nivelul de curs actual cu un discount de 15%. Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a venit cu o propunere mai amplă. Proiectul iniţiat de MFP se referă nu doar la creditele în franci elveţieni ci la toate împrumuturile în valută în cazul cărora moneda în care au fost contractate s-a apreciat cu mai mult de 50% faţă de momentul acordării. Celor două proiecte li se adaugă propunerile asociaţiilor de consumatori care au cerut parlamentarilor să extindă domeniul de aplicare inclusiv la creditele de consum, dar şi să mărească discountul aplicat la cursul de schimb de la 15% la 25%. Din propunerile existente, ar putea ieşi, în următoarea perioadă, o lege a conversiei. “Am solicitat reprezentanţilor Ministerului de Finanţe să trimită Comisiei proiectul de lege la care au lucrat pentru a fi preluat ca amendament la propunerea mea legislativă privind conversia creditelor şi pentru a avea în cel mai scurt timp o soluţie pentru românii aflati în necaz“, a scris Birchall. Peste 75.000 de români sunt împrumutaţi în franci elveţieni.
Intervenţii prin lege în Ungaria
Criza francului, generată de aprecierea abruptă a francului, s-a simţit cel mai puternic în Ungaria. Aceasta pentru că în ţara vecină francul a fost principala monedă de creditare. Mai bine de 70% din creditele ipotecare, aproximativ 50% din cele de consum dar şi cea mai mare parte a volumului de credite acordat municipalităţilor erau împrumuturi în franci elveţieni. Tocmai de aceea, statul maghiar a acţionat încă din 2011. Nu se ştie însă dacă măsurile luate atunci vor fi suficiente pentru a acoperi efectele unei noi aprecieri, mai ales că nu toţi cetăţeni maghiari vor avea posibilitatea să îşi achite integral creditele sau să le refinanţeze. Parlamentul Ungariei a adoptat în 2011 un proiect de lege ce permite rambursarea la o rată de schimb preferenţială a datoriilor contractate în valute străine, în special în franci elveţieni. Astfel, cetăţenii ungari cu datorii în aceste valute vor putea să ramburseze integral datoriile la o paritate de 180 de forinţi pentru un franc elveţian şi 250 de forinţi pentru un euro, ratele actuale de schimb sunt cu mult peste acest nivel.
Discuţii ample în Croaţia şi Polonia
Aproape 60.000 de croaţi au credite în franci elveţieni în valoare totală de peste 3 miliarde de euro. Un prim ajutor pentru ei a venit în anul 2013, când o decizie a Tribunalului din Zagreb a obligat băncile să acorde facilităţi clienţilor împrumutaţi în franci. Atunci, cursul de schimb a fost stabilit la un nivel preferential şi îngheţat, pentru clienţii împrumutaţi în moneda elveţiană. De atunci şi până acum statul croat a evitat să ia o decizie. Sunt şanse mari însă ca până pe 30 septembrie Parlamentul să adopte o lege a conversiei care spune că toate creditele în franci vor fi convertite în euro la nivelul de curs din momentul acordării. Această lege a stârnit, aşa cum era de aşteptat o mulţime de controverse. Mii de oameni au ieşit în stradă pentru a o susţine în timp ce opt dintre cele mai importante bănci din ţară şi-au exprimat nemulţumirea sugerând chiar că ar putea pleca din Croaţia neputând să îşi asume pierderile generate de o lege a conversiei.
În Polonia, pe de altă parte, creditele în franci au născut dispute între preşedinte şi parlamentari. O primă variantă a legii conversiei, care a trecut şi de camera inferioară a Parlamentului polonez, arăta că toate creditele în franci vor fi convertite în zloţi la un anumit curs de schimb iar pierderile vor fi asumate în proporţie de 90% de bănci. Ulterior, Senatul a modificat legea scăzând procentul la 50%. Preşedintele Poloniei, nefiind de acord cu Senatul, a anunţat că încearcă să găsească o metodă pentru a promova prima variantă a legii.