Nu, aceste cuvinte nu sunt cuvintele vreunui avocat ce reprezintă clienţi în procese împotriva instituţiilor bancare. Sunt cuvintele spuse chiar de guvernatorul Băncii Naţionale a României.

„Bandiţi”, „…nu neapărat să îţi tai clientul la beregată”, cuvinte şi expresii pe care nu aş fi crezut că domnul Guvernator le va rosti în felul acesta într-un discurs public. Dar uite că a venit şi ziua cînd şeful organismului care supervizează sistemul bancar a rostit cuvinte pe care oamenii de rând, clienţii de zi cu zi ai băncilor din România le rostesc destul de frecvent.

Vă mulţumim, domnule Guvernator! Vă mulţumim că aţi reuşit să vă puneţi în pielea milioanelor de români care au avut într-un fel sau altul cu băncile din România, fie că vorbim de reprezentanţi ai companiilor, oameni de afaceri sau chiar persoane fizice, oameni simpli care au vrut un credit sau un alt serviciu bancar oricât de mic.

Singura menţiune pe care simt nevoia de a o expune este aceea că sunt cuvinte ce trebuiau demult rostite deşi, în mod evident, este bine mai târziu decât niciodată.

Fiţi sigur că ieri aţi „răzbunat”, dacă pot să spun aşa, mulţi clienţi ai sistemului bancar, însă, în acelaşi timp, trebuie spus faptul că dacă aceste cuvinte erau rostite cu nişte ani în urmă, în mod sigur sistemul bancar din România ar fi fost diferit faţă de cel pe care îl avem acum.

E greu acum să mai schimbi ceva. Asta pentru că „bandiţii” s-au obişnuit de atâţia ani să stea „cu cuţitul la beregată”.

Redactor şef adjunct

 

Citeşte şi Isărescu, către bancheri: La şcoală, nu aveţi încotro

Citeşte şi Isărescu: Voltaire a chemat odată copiii şi aceştia l-au rugat să spună o poveste cu bandiţi. Voltaire a început aşa: ‘A fost odată un bancher’. Pare să fie o glumă sinistră pentru bancheri, dar aşa sunt