Dana Demetrian spune că până acum 19 ani, nu şi-ar fi putut imagina ca o femeie poate ajunge într-o funcţie înaltă la o vârstă de 40 de ani. Nici că o femeie ar fi acceptată în board-ul unei bănci. „Cu toate acestea, în prezent, există multe femei în poziţii de conducere. Vorbim despre o revoluţie a vieţii, există o transformare a conceptului de viaţă la care noi toţi participăm în mod constant. Dar cel mai interesant lucru este că întotdeauna aceste evoluţii sunt definite înainte, ele se întâmplă pur şi simplu, atunci când decizi să te urci în TGV (Train a grand vitesse), mărturiseşte Dana Demtrian.
Atunci când vorbeşte despre traseul său profesional, bancherei îi place să-l compare cu un TGV care uneori opreşte şi în staţii. „Important însă este că am decis să mă urc în el pe vremea când era o simplă mocăniţă care urca anevoios prin munţi. Aşa aş putea numi Retailul anilor ’97. Am decis să rămân în România pentru că eu cred cu tărie că putem construi în ţara noastră lucruri deosebite care să-i surpindă chiar şi pe cei mai invidioşi
Cel mai bun sfat pe care l-a primit vreodată spune că a venit din partea unui manager, în 2001, atunci când lucra în la cel mai mare program de reorganizare a unei bănci. „Managerul meu de atunci mi-a desenat într-o zi, pe o hârtie mică, pe un colţ de masă, un unghi ascuţit de 45 de grade, poziţionându-mă pe latura ascuţită unghiului. După câteva minute mi-a desenat un unghi de 90 de grade, explicându-mi că totul depinde numai de mine pentru a fi în vârful laturii drepte. A fost un moment unic, care mi-a marcat gândirea despre viaţă. Atunci mi-am dat seama că matematica nu este doar o materie abstractă!”, povesteşte ea.
Pentru Dana Demetrian, viaţa însăşi se poate traduce prin-o carieră generată de drumul parcurs. „Succesul poate fi o componentă a acestuia, dacă, în primul rând, există o gândire pozitivă, o dorinţă de a demonstra că nu pot exista limite decât atunci când ţi le creezi singur. Cariera de succes este construită printr-un cumul de eforturi zilnice, efortul de a înţelege ce poate aduce valoare vieţii, efortul de a nu te opri în a fi motivat de lucruri frumoase şi efortul de a trece printr-o problemă transformând-o într-o lecţie de viaţă”, susţine banchera. Conform spuselor sale, profesional trebuie să se ridice la rangul de vocaţie pentru a putea vorbi de succesul profesional. Ea nu crede că succesul poate fi atins de cei care nu-şi iubesc profesia. „Este vorba de multă pasiune, multă încredere, multă deschidere, transpusă într-o opţiune a vieţii”, subliniază vicepreşedintele retail&private banking BCR.