"Grupul Volkswagen a greşit încălcând reglementările poluante", a declarat David Cameron într-un interviu acordat publicaţiei The Sunday Telegraph.

"Nu putem exclude posibilitatea reexaminării acordării subvenţiilor pentru motoare diesel", a precizat premierul Marii Britanii.

În anul 2001, premierul britanic de la acea vreme, Gordon Brown, a introdus taxe mai mici pentru vehiculele cu motoare diesel înmatriculate în Marea Britanie, sub argumentul că ar fi poluat mai puţin. Eliminarea acestor facilităţi ar putea avea un impact major asupra industriei auto.

Miercuri, Guvernul Franţei a anunţat că va cere grupului auto Volkswagen rambursarea subvenţiilor acordate pentru fabricarea de vehicule prezentate ca fiind conforme cu standardele de protecţie a mediului.

Volkswagen a anunţat săptămâna trecută că circa 11 milioane de automobile ale grupului, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante. Scandalul a izbucnit după ce Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) a acuzat VW că a instalat sisteme electronice speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA în materie de emisii, expunând cetăţeni americani la gaze poluante.

Potrivit autorităţilor americane, 482.000 de autoturisme cu motoare diesel au încălcat standardele federale americane privind emisiile de dioxid de carbon: modelul de Volkswagen Jetta din perioada 2009-2014, modelele Beetle şi Golf, precum şi modelul Volkswagen Passat din 2014-2015 şi modelul Audi A3. Grupul Volkswagen a recunoscut instalarea dispozitivului electronic care induce în eroare sistemele de măsurare a noxelor.

SURSA: Mediafax