În ultimii 22 de ani pot spunen că am văzut multe. Dar un episod îmi va rămâne înfipt în memorie. Este legat de primele zile ale lui Emil Constantinescu la Palatul Cotroceni și speranțele pe care noi, cei de la "Evenimentul Zilei", ni le pusesem în Schimbare. A fost prima alternanță democratică a Puterii după 1989 și de aceea cred că va rămâne memorabilă pentru generația mea de ziariști. Indiferent de simpatii.
După cum spuneam, noi cei de la "Bulina Roșie" eram partizani. Nu mimam independența, nu pretindeam că suntem deontologii absurdului. Scriam despre și pentru Emil Constantinescu, despre și împotriva lui Ion Iliescu. Luptam pentru victoria cauzei CDR mai abitir decât Mihai Gâdea & Co au făcut-o până mai deunăzi pentru succesul lui Victor Ponta. Este adevărat că o făceam mult mai elegant decât ciomăgelile de la Antena 3, prin articole, dezvăluiri și editoriale bazate pe fapte, documente și mărturii. Presa acelor vremuri se baza mult mai mult pe investigație și mult mai puțin pe imaginație!
Ca să vă dau un singur exemplu pe care-l știu foarte bine: Operațiunea "Bani pentru Partid" a fost un serial de investigații început de mine și Mirel Curea în 1995 prin care dezvăluiam cum în conturile PSD intraseră prin operațiuni oculte sute de miliarde de lei. Cu documente, având surse la cel mai înalt nivel, am scris luni de zile, de a ajuns și TVR (pe vremea aceea un fel de anexă de partid a lui Iliescu) să facă emisiuni. Am devoalat operațiuni de contrabandă cu țigări, modul în care era încălcat embargoul cu produse petroliere impus Iugoslaviei, șpăgile care se cereau pentru licențele la export, șamd. Au fost lovituri (jurnalistice) dure încasate de PDSR (precursorul PSD) și candidatul său la președinție, Ion Iliescu.
Am crezut tot timpul că și din acest motiv a câștigat Emil Constantinescu în 1996. Mai țineți minte rezultatul? Vi-l spun eu: Emil Constantinescu – 54,41% Ion Iliescu – 45,59%. Ca un element de culoare pot adăuga și rezultatul din Diaspora. Emil Constantinescu a luat 85,30 la sută din voturile românilor din afara României. Nefiind în UE și fără libertatea de circulație de astăzi, vorbim doar de 44.ooo de voturi, dar cred că asemănările frapează.