În jur de 1.200 de fermieri din zona de sud a ţării au fost încurajaţi să investească în producţia de roşii, prin subvenţiile de 3.000 de euro oferite de ministerul Agriculturii. Autorităţile nu au luat însă în calcul şi faptul că oamenii nu au o piaţă de desfacere suficient de mare.
Cristian Pârvan, preşedintele PIAROM şi-a transmis frustrarea legată de acest subiect în cadrul conferinţei Food Intel.
„Este foarte greu de înţeles cum poţi să exporţi tonaj masiv de produse agricole cu valoare mică şi să imporţi tonaj redus cu valoare mare. Pur şi simplu industrializarea produselor agricole este extrem de redusă ca să nu spunem că defapt nu există. Ca exemplu, recent, o politică teoretic bună dar incompletă, aceea de susţinere a producţiei de roşii timpurii care să iasă mai repde, întrucât au ieşit si au fost stimulaţi producătorii să scoată roşiile, recent conduc cu 50 de bani la intermediari. Nu mai cumpără nimeni roşii româneşti pentru că cercetătorii ştiau că o producţie de roşii sau de legume în general nu poate fi bazată pe o desfacere imediată în stare proaspătă, când trebuie să ai o capacitate industrială care să prelucreze tot excedentul de producţie care nu poate fi consumat în stare proaspătă. Este un exemplu recent care arată un program de stimulare care dă 3000 de euro fiecărui fermier care şi a propus să scoată roşiile timpurii şi iată cum am prăpădit producţie agricolă. Erau imagini cu cantităţi uriaşe de roşii aruncate pe câmp, te doare inima când vezi cum ne batem joc. Asta înseamnă agricultura, fiind văzută doar ca o activitate periferică. Ideea pe care vreau să o lansez este că agricultura este o bogăţie mult mai mare decât ne imaginăm.”
Este pentru prima dată în România, după foarte mulţi ani, când pieţele sunt şi supermarketurile sunt pline de tomate româneşti, afirmă ministrul Agriculturii, Petre Daea, subliniind că nu exclude existenţa unor nereguli în sistemul de aprovizionare şi în cel de comercializare al roşiilor, însă întregul lanţ de producţie şi valorificare a produselor legumicole este urmărit cu atenţie.
‘Este pentru prima dată în România când, după foarte mulţi ani, pieţele sunt pline de tomate româneşti iar supermarketurile, de asemenea. Scăderea preţului la consumator este un obiectiv urmărit îndeaproape, fiind susţinut printr-o producţie importantă. Susţinerea prin subvenţii a vizat acordarea de sprijin atât pentru fermieri, cât şi pentru aprovizionarea cu tomate a pieţelor la preţuri rezonabile pentru consumatori. Nu excludem existenţa unor nereguli atât în sistemul de aprovizionare, cât şi în cel de comercializare al roşiilor, dar urmărim cu atenţie întregul lanţ de producţie şi valorificare a produselor legumicole’, a precizat Daea, într-un comunicat remis AGERPRES, în urma apariţiei unor ştiri difuzate în spaţiul public, referitoare la situaţia fermierilor din judeţul Dolj, care ar fi fost nevoiţi să arunce tone de roşii.
Potrivit sursei citate, în această situaţie se află doi fermieri, unul dintre ei depunând la Direcţia Agricolă Judeţeană un decont pentru o cantitate de 2.080 kg de roşii, iar cel de-al doilea a depus decont pentru 2.200 kg. Din documentele prezentate de aceştia a reieşit că au mai valorificat alte 2.400 kg, respectiv 2.300 kg, realizând astfel un total de aproximativ 5 tone fiecare.
‘La o asemenea cantitate de roşii există şi pierderi prin putrezire, fie pe plantă, fie în procesul de recoltare, transport sau valorificare. Aceste pierderi sunt inerente, în cazul de faţă, la cei doi producători agricoli care au valorificat circa 5 tone de tomate, pierderile semnalate intră în procentul de pierderi tehnologice. Reflectarea în mass-media a acestui caz izolat a indus în mod eronat ideea că o mare parte din legumicultorii din sudul ţării s-ar confrunta cu astfel de probleme, fapt ce contravine situaţiei reale’, se menţionează în comunicat.
Potrivit MADR, în prezent, pe piaţă este un exces de produse, datorită producţiilor realizate de către cei peste 12.000 de fermieri care s-au înscris în programul de sprijin pentru tomate, din care peste 5.500 au livrat minim 2.000 de kg şi au fost deja plătiţi, în conformitate cu prevederile legale. În judeţul Dolj s-au înscris 1.700 de cultivatori de legume. Până la această dată, 160 dintre aceştia au fost plătiţi cu suma de 480.000 euro. Plăţile sunt în continuă desfăşurare, urmând ca şi restul fermierilor, pe măsură ce depun documentele justificative la Direcţia Agricolă, să primească banii cuveniţi.
Comunicatul mai semnalează că valorificarea în întregime a producţiei este o preocupare permanentă a ministrului Petre Daea, motiv pentru care în data de 13 iunie 2018, la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a iniţiat o întâlnire de lucru între producătorii de legume şi reprezentanţii retailerilor.
‘Pe parcursul întâlnirii, cei prezenţi au făcut schimb de date de contact în vederea stabilirii unor viitoare relaţii comerciale. Potrivit fermierilor, în perioada următoare vor începe să fie livrate către hypermarketuri roşiile româneşti din bazinele legumicole din judeţele Giurgiu, Olt, Dolj, etc. Ministrul i-a îndemnat pe marii retaileri să încurajeze accesul producătorilor români pe piaţă’, se mai spune în comunicat.AGERPRES