"La jumătatea anului statul are un deficit de 0,5% din PIB, adică fix cât avea și în anul 2014. Situația nu este în principiu problematică, dacă ne amintim că în 2014 bugetul a încheiat cu un deficit de doar 1% din PIB", a scris economistul Bogdan Glăvan, pe blogul său, Logec.ro.
În opinia acestuia, problema este că "statul nu va repeta execuția bugetară din 2014", din cauză că "a crescut foarte mult cheltuielile".
"De aici vine, în principal, deficitul bugetar. Cheltuielile statului au crescut cu 5,5% față de prima jumătate a anului 2015. Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 10,7%", spune Glăvan.
"Dacă ne uităm la veniturile înregistrate de guvern, vedem că, într-adevăr, veniturile totale au scăzut cu 2%, dar veniturile fiscale au rămas practic neschimbate, în ciuda relaxării fiscale începută în iunie anul trecut. Hai să ne uităm la TVA, unde vedem că s-a colectat cu 9,5% mai puțin ca anul trecut. Nici măcar această scădere nu susține ideea că relaxarea fiscală a fost o idee proastă, deoarece cota medie de TVA a scăzut cu 26-27%, deci dacă reducerea de TVA nu ar fi stimulat economia ar fi trebuit să vedem o scădere de trei ori mai mare a încasărilor – ceea ce nu s-a întâmplat", afirmă economistul.
În ceea ce privește celelalte impozite mari – pe salarii și profit, contribuții de asigurări și accize – "toate sunt pe plus cu 6-7%", scrie Glăvan. "Ceea ce este mult, având în vedere că în ultimul an România s-a aflat în deflație, prețurile de consum au scăzut cu 0,7%, deci puterea de cumpărare a leului a crescut. Deci la buget s-au strâns mai multe impozite datorită creșterii economice și a colectării", completează acesta.
Bogdan Glăvan se întreabă retoric – "dacă adunarea impozitelor a mers bine, atunci de ce a înregistrat statul venituri totale mai mici?"
"Simplu, așa cum am mai spus, deoarece nu au mai intrat bani de la UE. O chestie de moment" – crede economistul.
Datele Ministerului Finanţelor
Primele şase luni ale acestui an s-au încheiat cu un deficit de 0,5% din PIB, adică 3,85 miliarde de lei, în contextul în care veniturile au ajuns la 108,4 miliarde de lei, iar cheltuielile au crescut cu 5,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 112,2 miliarde de lei, a anunţat Ministerul Finanţelor Publice.
Potrivit datelor comunicate de MFP, execuţia bugetului general consolidat pe cele şase luni ale anului 2016 s-a încheiat cu un deficit de 3,85 miliarde de lei, respectiv 0,5% din PIB, faţă de deficitul programat pentru semestrul I de 1,9% din PIB.
În ceea ce priveşte venturile, MFP precizează că la bugetul consolidat acestea au fost în sumă totală de 108,4 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 14,3% din PIB.
Ceea ce însă nu comunică reprezentanţii Ministerului de Finanţe este că veniturile la bugetul consolidat au scăzut cu aproape 2% faţă de nivelul raportat în primul semestru al anului 2015. Conform datelor publice, anul trecut veniturile bugetului consolidat se ridicau la 110,6 miliarde de lei, adică cu 2,2 miliarde de lei mai mari decât în primul semestru din acest an.