În anul 2015, consumul național de gaze naturale s-a ridicat la 11,7 miliarde de metri cubi, adică aproximativ 122 milioane MWh. Din valoarea totală, importurile au însemnat doar 3 milioane MWh, adică sub 2,5% din consumul total al României. Comparat cu anul 2011, importurile de gaze rusești au fost de zece ori mai reduse. În 2011, din consumul total, de 150 milioane MWH, 39 de mil. MWh proveanu din Rusia, adică 26%.
Producția națională de gaze naturale este asigurată în proporție de aproximativ 95% de către doi mari jucători, Romgaz și OMV Petrom. În 2015, cea mai mare producție a fost asigurată de Romgaz, în proporție de 48,5% din cantitatea totală, adică 5,6 miliarde mc, OMV Petrom a asigurat 46,1%, iar restul de 5,4% a venit din partea a patru companii: Amromco Ploiești, Stratum Energy, Foraj Sonde și Rafless Energy.
În vara acestui an, Romgaz a anunțat cea mai mare descoperire de hidrocarburi din ultimii 30 de ani.
“Descoperirea este situată în sectorul nord-estic al Platformei Moesice în cadrul complexului structural Caragele, lung de circa 35 km, explorat pentru obiective geologice aflate la adâncimi între 1500 și 5.000 m, parte a programului de proiecte majore de explorare al companiei. Testele de producție finalizate la două sonde de explorare, 55 Damianca și 77 Rosetti, confirmă o importantă acumulare de hidrocarburi în rezervoare calcaroase Jurasice pe un interval de circa 120 m aflat la adâncime de peste 4.000 m”, se arăta într-un comunicat al Romgaz, remis Bursei de Valori București, la jumătatea acestui an.
Conform datelor companiei, ca urmare a testelor de producție finalizate la cele două sonde de explorare, specialiștii au estimat acumulările de gaze contigente la 25-27 miliarde de metri cubi. Practic, doar acest zăcământ situat în apropierea localității Făurei, județul Brăila, ar putea asigura consumul întregii țări pentru o perioadă de 2-3 ani.
“Rezultatele obținute la cele două sonde confirmă că decizia utilizării seismicii 3D în explorarea de deschidere pentru obiectivele geologice de mare adâncime este una corectă. Lucrările de explorare se derulează conform programelor stabilite și includ realizarea planurilor de dezvoltare pentru intrarea în producție a noilor sonde”, declara Dumitru Rotar, director general adjunct – Explorare și Producție al Romgaz. Conform acestuia, până la sfârșitul anului viitor ar putea începe exploatarea experimentală, urmând ca exploatarea comercială să înceapă în anul 2020, după un an și jumătate, perioadă în care se vor realiza măsurători.
2020- anul în care nu vom mai avea nevoie de gaze din Rusia
În 2020, ar putea începe lucrările de exploatare și la zăcămintele de hidrocarburi off-shore descoperite de Exxon Mobil și OMV Petrom, respective de Lukoil și Romgaz în Marea Neagră.
Consorţiul format din grupul american Exxon şi compania OMV Petrom a anunţat în 2012 descoperirea unui zăcământ evaluat între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaz în blocul Netun, în zona economică a României. Însă unii experţi în energie au afirmat că zăcământul Exxon ar putea depăşi 100 de miliarde de metri cubi.
La rândul lor, grupul Lukoil care a concesionat perimetrul Trident din Marea Neagră, în cadrul unui consorțiu din care mai fac parte firma americană PanAtlantic şi Romgaz, a anunțat în primăvara acestui an că a descoperit rezerve de 32 de miliarde de metri cubi de gaze în zăcământul Lira care face parte din perimetrul Trident.
Citiți și: Cu noua tehnologie putem scoate "aurul negru" din Marea Neagră
“Pentru Romgaz, creșterea portofoliului de resurse și rezerve de hidrocarburi, precum si dezvoltarea activității de înmagazinare rămân prioritare. Într-o piață în continuă schimbare, investițiile în explorare, exploatare și înmagazinare sunt importante pentru dezvoltarea companiei. Rezultatele obținute dovedesc că programul de investitii și strategia de explorare și-au atins obiectivele, ceea ce creează perspective foarte bune pentru continuarea programelor de explorare în România”, a declarat Virgil Metea, director general al Romgaz.