Economia României arată bine: creștere economică de 3,7% în al doilea trimestru din acest an, față de aceeași perioadă din 2014, și un avans al salariilor medii nete cu aproape 8%, în iunie 2015, comparativ cu iunie 2014, conform cifrelor raportate de Institutul Național de Statistică (INS).
În realitate, incertitudinile privind economia globală şi deciziile guvernului îi fac precauţi pe cei care dețin și conduc afaceri în România. Managerii şi antreprenorii nu numai că evită majorările salariale, dar chiar continuă să aplice soluțiile învățate din criză: reducerea costurilor prin tăierea cheltuielilor cu personalul pentru a fi pregătiţi în cazul unui scenariu negativ.
Unde s-au tăiat lefurile
Conform cifrelor oficiale, în cinci domenii de activitate angajații sunt plătiți mai prost acum decât erau în 2014. Este vorba despre domenii conexe resurselor naturale și exploatării acestora, precum și fabricarea țigaretelor, scăderile variind între -0,02% și -4,6%. Un lucrător în mină primea, în vara anului trecut, un salariu mediu net de 2.704 lei. Acum, leafa lui a scăzut cu 123 lei
Ce s-a întâmpat în aceste sectoare? În ultimul an, în industria extractivă a scăzut atât producția (-5,9%), cât și cifra de afaceri (-8,3%). Restrângerea întregului domeniu de activitate a afectat automat și câștigurile salariale. Totuși, statisticile reflectă mai degrabă dispariția anumitor sporuri care erau acordate în funcție de realizări decât o reducere efectivă a salariilor, afirmă Cristian Pârvan, președintele Patronatului Serviciilor Private din România. Conform reprezentantului patronal, același lucru s-a întâmplat și în celelalte sectoare legate de exploatarea resurselor naturale. Astfel, și în industria energetică situația este destul de tensionată. Consumul final de energie electrică s-a redus, în primul semestru al acestui an, față de perioada corespondentă din 2014, cu 4,9%, potrivit cifrelor INS. În condițiile în care populaţia a consumat mai mult, scăderea vine din partea companiilor care și-au redus activitatea. În consecință, cifra de afaceri din industria energetică s-a prăbușit cu 15,4%, în iunie 2015 raportat la aceeași lună de anul trecut. Automat, și lefurile salariaților au fost afectate.
Tendința de scădere în aceste domenii va continua, pentru că, potrivit lui Cristian Pârvan, „în domeniul resurse naturale și exploatarea acestora, este o schimbare a structurii economiei în care se consumă mai puțină energie, mai puține gaze și mai puțin petrol“.
O cu totul altă situație este în domeniul fabricării țigaretelor, unde datele oficiale nu se confirmă în realitate. „Din punctul nostru de vedere, statisticile INS cu privire la variațiile salariilor din industria tutunului trebuie privite cu foarte mari rezerve, pentru că nu își găsesc corespondență în realitate“, a declarat, pentru Capital, Gilda Lazăr, director Corporate Affairs la JTI România.
Adevăratele tăieri de salarii nu se văd în statistici
Specialiștii în resurse umane care au o imagine de ansamblu asupra tendințelor salariale din România nu confirmă cifrele prezentate de INS. Ei spun că lefurile au scăzut, în ultimul an, nu doar în cele cinci domenii, ci în majoritatea sectoarelor de activitate. „În 2015 față de 2014 observăm scăderi foarte mari de salarii. Dacă, de exemplu, pleacă un angajat de pe o poziție plătită cu un salariu de 4.000 de lei, se angajează în locul său o persoană cu un salariu de 2.000 lei“, conturează situația din piață Daniela Necefor, managing partner Total Business Solutions. Iar faptul că au fost şi concedieri face ca media veniturilor salariale pe total economie să nu scadă. „Salariile au scăzut în toate domeniile din cauza situației economice și a companilor care sunt foarte preocupate de ceea ce se va întâmpla pe plan internațional și național, pe plan fiscal“, mai spune Daniela Necefor. În prezent, din peisaj lipsește cel mai important element, stabilitatea, susține specialistul.
„Nu se știe dacă această creștere economică va rămâne consistentă și dacă va rămâne pe o perioadă lungă. Faptul că avem creștere economică nu înseamnă că firmele sar să crească salariile. Abia după un an și jumătate-doi ani de creștere economică putem vorbi de stabilitate.“
Însă, în noul context internațional, creșterea economică este foarte incertă. În condițiile crahului burselor din China, care au lovit piețele de capital din întreaga lume, și ale scăderii îngrijorătoare a comerțului internațional, economiștii vorbesc deja despre un nou val de recesiune și este greu de crezut că România va reuși să se țină departe de efectele acesteia.