În încercarea de a afla cine este cel mai bine plătit român cu contract de muncă din România, revista Capital a cerut instituţiilor abilitate, respectiv ANAF şi Inspecţia Muncii să furnizeze aceste informaţii. Cele două liste, care cuprind un top zece al salariilor celor mai mari din ţară, nu au nici măcar un angajat care să se regăsească pe ambele raportări. Mai mult, remuneraţiile şi domeniile de activitate au diferenţe de la cer la pământ. De exemplu, potrivit ANAF, care spune că a colectat datele din declaraţia 112, depusă de angajator, în anul 2015, cel mai bine plătit român este un angajat al unei „firme de colectare a deşeurilor nepericuloase”, iar salariul acestuia este colosal: 3,6 milioane de euro pe an. Asta înseamnă peste 300 de mii de euro pe lună. În timp ce, potrivit Inspecţiei Muncii, cea mai mare leafă e încasată de un fotbalist, respectiv peste 38 de mii de euro pe lună.
Citiți și:
Incompetență sau prostie: povestea celui mai mare salariu din România
Diferenţele ne-au surprins, drept urmare am cerut lămuriri, crezând că există doar o modalitate diferită de raportare. Însă ambele instituţii au susţinut că au trimis informaţii referitoare la cel mai mare venit salarial cu contract individual de muncă. Fără să explice de ce raportarea, este atunci, atât de diferită.
Întrebări surde pentru instituţiile statului
Revista Capital a decis să lanseze public, după mai multe tentative eşuate de a primi lămuriri, un set de întrebări cu privire la modul în care sunt raportate salariile în România. De ce două instituţii au seturi de date complet diferite când contribuabilii sunt aceeaşi? De ce bazele de date care practic colectează informaţii cu privire la angajaţii din România nu sunt corelate? Şi întrebarea, la care nu am primit încă un răspuns clar: Care sunt cele mai mari salarii din România?
Lăsăm cititorii să comenteze informaţiile furnizate de cele două instituţii şi prezentăm mai jos cele două topuri privind cele mai mari lefuri.