Angajaţii de la fabrica din Köln au posturile garantate până în 2017, însă după aceea, aproximativ 1.000 dintre aceştia ar putea fi concediaţi. Nici directorul fabricii din Germania, Bernhard Mattes, nici conducerea americană nu au arătat concret care le-ar fi planurile pe termen mediu. 'Planul prevede ca angajaţii din Köln să construiască în turele de dimineaţă şi seară 1.200 de unităţi. Potrivit cererii, colegii din România ar putea să preia restul producţiei Ford Fiesta', se arată în comunicatul de presă transmis de companie.
Mutarea producţiei în România ar fi motivată în principal de costuri, arată Bild. Spre deosebire de Köln, cheltuielile pentru salarii şi consumul de energie sunt semnificativ mai mici. Chiar şefii de la Ford susţin că 'în Köln, cei care muncesc în tura de noapte, câştigă cu 500 de euro net mai mult decât colegii din turele de dimineaţă sau seară. Este vorba de 1.000 de posturi din tura de noapte – în vremuri de criză, aici este potenţialul de economisire'.
În 35 de ani, şapte milioane de maşini Ford au ieşit de la fabrica din Köln. Din 2017, ameninţă mutarea parţială la fabrica Ford din Craiova, întrucât acolo ar urma ca producţia să fie mult mai ieftină. Bild constată că, potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, salariile din România sunt plătite la nivelul de 5 euro pe oră, ceea ce reprezintă numai 10% din costurile totale suportate în Germania. Astfel, românii pot construi, cu salarii mai mici, un Ford Fiesta cu 1.300 de euro mai ieftin decât colegii din Köln. În cele două fabrici muncesc la producţia Ford Fiesta câte 4.000 de angajaţi.
Şefii de la Ford susţin că vor să discute cu reprezentanţii angajaţilor, astfel încât Ford Fiesta să poată fi construit şi pe viitor în Köln, la fel de profitabil. Anterior, purtătorul de cuvânt al acestora, Martin Hennig, declara pentru presa locală că este cea mai eficientă fabrică de automobile din lume şi că, dacă se restrânge, înseamnă o lichidare parţială. El susţinea că pot fi făcute economii în sectorul IT, la vânzări sau la chiar la amplul aparat de management al companiei.
Bild aminteşte că, din cauza crizei vânzărilor, gigantul automobilistic care are 80 de fabrici în toată lumea, cu 165.000 de angajaţi, are de gând să reducă numai în Europa 6.000 de posturi din totalul de 47.000. AGERPRES