La o reuniune care a avut loc marţi, consiliul de administraţie de la UniCredit, grup prezent şi pe piaţa din România, a cerut preşedintelui boardului Giuseppe Vita să înceapă procesul de căutare a succesorului lui Federico Ghizzoni, care va rămâne în funcţie până la găsirea unui înlocuitor.
'Consiliul de administraţie de la UniCredit şi Federico Ghizzoni au recunoscut că în prezent există condiţiile pentru o modificare la vârful grupului', se arată într-un comunicat de presă publicat la finalul reuniunii boardului.
Demisia lui Federico Ghizzoni, care conduce UniCredit din 2010, era aşteptată având în vedere faptul că a fost criticat de unii investitori nemulţumiţi de evoluţia preţului acţiunilor, poziţia de capital şi profitabilitatea redusă a celei mai mari bănci italiene.
Potrivit unei surse din interiorul băncii, UniCredit şi-a fixat drept obiectiv desemnarea unui nou director general la următoarea reuniune a consiliului de administraţie, programată a avea loc în data de 9 iunie.
Printre posibilii succesori ai lui Federico Ghizzoni se numără francezul Jean-Pierre Mustier, fost director la Societe Generale şi UniCredit, alături de actualul director al diviziei de investiţii a UBS, Andrea Orcel, şi directorul diviziei din Italia a Merrill Lynch's, Marco Morelli.
Consiliul de administraţie va alege un nou CEO în funcţie de disponibilitatea sa de a lua în considerare o fuziune cu o altă bancă, caz în care Andrea Orcel este considerat cel mai bun candidat. În lipsa unei fuziuni, UniCredit ar putea să-şi reducă vasta sa reţea internaţională sau să strângă fonduri printr-o majorare de capital, care potrivit unor surse ar urma să se ridice la opt miliarde de euro.
UniCredit este prezentă în 17 ţări din lume cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, şi-a majorat participaţia pe care o deţine la UniCredit Ţiriac Bank, de la 50,5% până la 95,6% din acţiuni, prin preluarea pachetului de 45% deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac. AGERPRES