„Prin noiembrie au apărut ca ciupercile după ploaie nişte licitaţii organizate de achizitori din zona publică în care se solicitau volume de utilaje egale cu peste 20% din întreaga piaţă de anul trecut. De asemenea se solicitau livrări în 30-45 de zile, după ce piaţa se contractase puternic tot anul. Este evident că orice operator din zona noastră nu putea să onoreze o astfel de comandă. Cele mai multe achiziţii din zona instituţiilor publice sunt cu dedicaţie“, a declarat Alexandru Badea, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Utilaje pentru Construcţii (ADUC).
El semnalează că sunt cazuri de primării din mediul rural care cer furnizorilor utilaje de precizie milimetrică, deşi lucrările nu necesită asemenea echipamente.
„Utilajelor multifuncţionale li se solicită toleranţa adâncimii de săpare de circa 8 cm, asta în condiţiile în care discutăm de adâncimi de săpare de 5 metri“, spune Badea.
El evidenţiază faptul că autorităţile române neglijează sectorul construcţiilor pentru al treilea an consecutiv. Volumul valoric al activităţii în acest sector a scăzut în 2016 cu circa 5% raportat la anul 2015, până la 9,37 mld. euro. Eurostat a confirmat reintrarea sectorului în recesiune. Piaţa construcţiilor a ajuns la o valoare comparabilă cu cea din perioada 2011-2013 în condiţii de productivitate mult mai redusă şi cu marje incerte de profitabilitate, potrivit datelor Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii.
„Am fost anunţaţi de uzinele producătoare de utilaje de construcţii din Europa că sunt fabrici care au portofoliul de comenzi închis pe 2017. Toate pieţele europene duduie, începând cu Marea Britanie – în ciuda Brexit-ului, Germania, chiar şi zona Mediteraneană, care în ultimii ani a fost supusă recesiunii“, conchide Badea.