Grupul bancar italian UniCredit SpA, prezent şi pe piaţa din România, intenţionează ca până la finele acestui an să-şi ajusteze planul strategic pentru perioada 2013-2018, în condiţiile în care dobânzile ar putea rămâne la un nivel redus pentru o perioadă de timp mai mare decât anticipa banca şi vor eroda marjele de profit preconizate a fi realizate în activitatea de creditare, a declarat luni seară directorul general Federico Ghizzoni, transmite Reuters. "UniCredit evaluează modul în care va răspunde la noul scenariu macroeconomic cu dobânzi reduse începând din 2015 şi ulterior. Evaluăm un set de măsuri pentru a ţine sub control costurile şi a relansa veniturile", a declarat Federico Ghizzoni.

Potrivit acestuia, accentul se va pune pe îmbunătăţirea veniturilor din taxe şi comisioane, precum şi pe extinderea operaţiunilor. Ghizzoni a subliniat că UniCredit vrea să-şi crească amprenta internaţională în afara Europei şi să îşi consolideze prezenţa în China, Orientul Mijlociu şi America Centrală şi de Sud. "Nu prin achiziţii ci prin alianţe cu băncile locale", a subliniat Ghizzoni.

Decizia UniCredit scoate în evidenţă dificultăţile cu care se confruntă băncile italiene, care sunt în principal bănci comerciale, într-un mediu cu dobânzi reduse şi creştere economică modestă. Aceste condiţii duc la o cerere scăzută de credite din partea companiilor şi gospodăriilor. În replică, băncile italiene vor să obţină mai multe venituri din activităţile pe bază de comision, de genul administrare de active şi asigurări. Federico Ghizzoni nu a precizat dacă unele dintre ţintele strategice ale băncii putea fi revizuite, dar a subliniat că planul prezentat anul trecut va continua să ghideze activitatea băncii, dar va suferi unele "ajustări".

UniCredit operează în 17 ţări cu peste 147.000 de angajaţi şi 8.500 de sucursale. Banca italiană este unul din principalii creditori din Europa Centrală şi de Est unde generează aproximativ 18% din venituri. În primul trimestru al acestui an profitul UniCredit a scăzut cu 28% până la 512 milioane de euro în condiţiile în care banca a majorat provizioanele pentru credite neperformante şi a contribuit la crearea fondului pentru salvarea băncilor cu probleme. În România, la începutul acestei luni UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, a anunţat că şi-a majorat participaţia pe care o deţine la divizia din România, UniCredit Ţiriac Bank, de la 50,5% până la 95,6% din acţiuni, prin preluarea pachetului de 45% deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac.

Sursa: AGERPRES