Ambele branduri sunt prezente pe piaţa locală prin contracte de franciză sau afiliere. Cushman & Wakefield s-a retras de pe piaţa românească în 2013, după trei ani de pierderi consecutive şi de atunci îşi continuă activitatea sub contract de franciză cu aceeaşi firmă pe care o cumpărase în 2006 când au intrat în România. Firma este controlată de Răzvan Gheorghe.

CITIŢI ŞI Confesiunea unui agent imobiliar: Recunosc că am dat sfaturi nu tocmai pozitive clienţilor

DTZ este prezentă pe piaţa românească prin intermediul DTZ Echinox, firmă controlată de Mihnea Şerbănescu, care a fondat societatea Echinox în 1993. Din 2002 el s-a afiliat grupului DTZ, cumpărat anul trecut de un consorţiu de investitori format din TPG Capital, PAG Asia Capital şi fondul de pensii Ontario Teachers’ Pension Plan, într-o tranzacţie evaluată de 1 mld. dolari.

Reprezentanţii DTZ Echinox au anunţat că vor reveni cu detalii suplimentare legate de implicaţiile locale ale tranzacţiei în cursul zilei de astăzi.

CITIŢI ŞI Două dintre cele mai mari fonduri de private equity din lume au finalizat achiziţia DTZ

Tranzacţia dintre DTZ şi Cushman & Wakefield va genera venituri nete de 1,278 mld. dolari pentru participaţia de 75% pe care Exor o deţine în cadrul Cushman & Wakefield, ceea ce va aduce Exor un câştig de circa 722 mil. dolari, potrivit unui comunicat al Exor.

Tranzacţia se aşteaptă a fi încheiată în ultimul trimestru al acestui an. Procesul de negociere între cele două părţi a început în ianuarie. Noua firmă, care va opera sub brandul Cushman & Wakefield, va avea venituri anuale de peste 5,5 miliarde de dolari şi peste 43.000 de angajaţi la nivel mondial şi va putea rivaliza cu CBRE şi Jones Lang LaSalle, primii doi jucători mondiali de pe piaţă, ambii prezenţi şi în România. La începutul acestui an, Exor a angajat băncile americane Goldman Sachs Group Inc şi Morgan Stanley pentru a găsi un cumpărător pentru Cushman & Wakefield.

Cushman & Wakefield a fost fondată în 1917, iar în 1976 a devenit parte a grupului american Rockefeller. În 2006, Rockefeller a decis vânzarea pachetului majoritar de acţiuni către familia italiană Agnelli.

Noii proprietari ai DTZ au şi ei un istoric interesant. Milionarii americani David Bonderman şi James Coulter s-au cunoscut în timp ce lucrau pentru grupului miliardarului Robert Bass. Cei doi au plecat pe cont propriu şi au fondat TPG Capital. Au investit 66 mil. dolari în Continental Airlines, care se afla în pragul falimentului, şi au ajuns să scoată un profit de 640 mil. dolari de pe urma primului lor „deal“. Astăzi, TPG Capital este considerată una dintre cele mai mari firme de private equity din lume.

Grupul italian Exor mai deţine 63,77% din echipa de fotbal Juventus Torino, 17,37% din Banca Leonardo şi 4,72% din publicaţia britanică The Economist.