Anii 2012 şi 2013 nu au fost tocmai buni pentru fraţii Constantin şi Gheorghe Boromiz, proprietarii grupului Boromir din Vâlcea. În acești doi ani, toate companiile cu activități în domeniul panificației și al morăritului pe care le controlau au înregistrat pierderi. De exemplu, Boromir Prod Buzău a înregistrat pierderi de jumătate de milion de euro în 2012, iar în 2013 situaţia a devenit chiar mai rea, pierderile ajungând la 1,4 milioane de euro. Însă povestea s-a schimbat în 2014, când societatea a raportat o cifră de afaceri de 23,2 milioane de euro şi la un profit operaţional de două milioane de euro. La nivel de grup, Constantin Boromiz spune că cifra de afaceri a ajuns anul trecut la 120 de milioane de euro și că, din nou, a apărut profitul. „Afacerile merg bine. În ultimii ani, am reuşit să ne menţinem la aceeaşi cifră de afaceri, iar în 2014 am trecut pe profit“, spune Constantin Boromiz. În toată această perioadă, grupul nu a scăpat însă de datorii. La finele anului trecut, Boromir avea datorii totale de 65,5 milioane de lei, sumă aproape dublă comparativ cu cea de la sfârșitul lui 2013.
Investiţii de nota 10
Constantin Boromiz explică toată aceste cifre prin evoluția industriei de profil și prin investițiile pe care le-a realizat. El spune că pentru a rezista în această piaţă au fost nevoiţi să se îndrepte către diversificare produselor. Astfel, în ultimii trei ani, au alocat un buget de peste 10 milioane de euro pentru extinderea gamelor pe care le deţin. O parte din acești bani reprezintă de altfel și explicația datoriilor înregistrate de Boromir. Oricum, toată această strategie pe care frații Boromiz au aplicat-o nu a fost deloc rea: grupul a revenit pe profit şi reuşeşte să se menţină pe poziţia de lider pe anumite categorii de produse. „Cozonacii se vând foarte bine, de aceea suntem pe primul loc pe această categorie. În ceea ce priveşte categoria croissantelor suntem pe locul al doilea“, susține omul de afaceri, care și-a propus pentru următoarea perioadă un obiectiv extrem de îndrăzneț: să ajungă lideri pe toate categoriile de produse.
Constantin Boromiz este optimist în ceea ce priveşte rezultatele financiare din acest an datorită creşterii consumului.
„Au fost luate măsuri bune pentru mediul de afaceri în acest an. S-a redus TVA, ceea ce a dus la creşterea consumului, dar în acelaşi timp avem nevoie să se acţioneze pe mai multe paliere, să fie reduse taxele în mai multe sectoare“, a declarat Boromiz. În opinia antreprenorului, o altă măsură care a ajutat mediul de afaceri este reprezentată de controalele Fiscului, care au avut darul de a mai reduce din evaziunea fiscală. Ca orice om de afaceri, Constantin Boromiz trage un semnal de alarmă în ceea ce privește starea infrastructurii, sector care ar trebui să devină cu adevărat prioritate națională. „Repararea autostrăzilor şi a drumurilor naţionale ne-ar fi foarte utilă“, este convins Constantin Boromiz.
Legat de evoluţia mediului de afaceri din România, milionarul este de părere că zece ani de acum înainte nu ar trebui să fie nicio criză în ţara noastră, indiferent de ce se întâmplă pe pieţele externe. „Eventualele crize care ar putea apărea se pot corecta deoarece sunt multe de făcut în ţara noastră“, explică omul de afaceri. În ciuda perioadei de consolidare din ultimii ani, fraţii Boromiz rămân optimişti şi se aşteaptă ca afacerile lor să crească la fel ca produsele de panificație: repede și bine.
Evoluţia Grupului Boromir
1994 A fost înfiinţată compania S.C. Boromir. Obiectul principal de activitate îl constituia achiziţia, prelucrarea cerealelor şi valorificarea făinurilor prin secţiile proprii de panificaţie şi patiserie.
1998 Moara Cibin din Sibiu a intrat în portofoliul grupului Boromir. La sfârșitul anului 2001, S.C. Boromir Ind. Râmnicu Vâlcea a devenit acţionar majoritar.
2000 A fost preluată moara de grâu din Buzău.
1999-2002 În această perioadă, Boromir a achiziţionat unităţi de tip Comcereal, având ca obiect principal activitatea de achiziţie, păstrare şi valorificare a cerealelor.
2011 Pe lângă cele trei societăţi, Boromir Ind, Boromir Prod SA Buzău şi Moara Cibin din Sibiu, Grupul Boromir a mai înfiinţat puncte de lucru la Deva, Hunedoara, Iaşi, Slobozia.
2012-2015 În această perioadă, grupul de firme Boromir, deținut de frații Boromiz, a investit 10 milioane de euro în dezvoltarea produselor.