Mulţi economişti sunt de acord că pericolul care ameninţă existenţa zonei euro nu este nici pe departe depăşit. "Ne confruntăm cu o altă formă a crizei euro", spune analistul Robert Halver de la Baader Bank în discuţia cu DW. După criza datoriilor publice, în centrul discuţiilor a ajuns acum criza conjucturală.
În multe din statele membre ale selectului club euro, reformele asumate nu au fost puse în practică. "Doar reformele sunt în măsură să atragă investiţii importante, care să se regăsească în crearea unor locuri de muncă stabile" mai explică Halver. Analistul se teme că s-ar putea reveni la "perioada crizei datoriilor, în care se credea că economia s-ar putea stabiliza cu noi datorii". O variantă cât se poate de periculoasă.
Mai periculos decât falimentul Lehman
Economistul Max Otte din Worms este unul din puţinii economişti care au prevăzut deja în 2006 criza economică mondială. El crede că actualul declin economic ar putea deveni mult mai periculos decât ceea ce a urmat după falimentul din 2008 al băncii de investiţii din New York.
"În criza financiară din urmă cu şase ani a izbucnit panica. Atunci putea exploda întreg sistemul financiar mondial. Soluţia a fost tipărirea masivă de bani", spune Otte pentru DW. Reformele structurale planificate nu au mai avut loc, iar problemele fundamentale nu au mai fost abordate, cu atât mai puţin soluţionate".
Tendinţele negative se aplifică
Răzbunarea o resimţim acum. Asistăm la amplificarea tendinţelor negative: datoriile publice cresc în continuare în Europa, sudul continentului se afundă într-o catastrofă, cu zone în care rata şomajului ajunge sau depăşeşte 50 la sută. Politica de creştere economică eşuează. "Războiul economic pe care în mod nefericit îl purtăm cu Rusia afectează mai ales Germania şi Austria. Iar ofensiva extremiştilor islamişti şi situaţia din Orientul Apropiat contribuie în mod evident la înrăutăţirea situaţiei", mai spune Otte. Toate acestea plus instabilitatea politică din Europa se transformă în final într-un cadou economic pentru SUA: "concernele încep să îşi transfere investiţiile din Europa în America".
Hans-Werner Sinn, preşedintele Institutului pentru Studii Economice Ifo din München se teme că economia europeană va intra într-un regres de durată. Situaţia din ţările sudice ale zonei euro nu lasă loc de speranţă, declara el recent într-o conferinţă de presă, punctând: "criza nu este nici pe departe depăşită."
Mai mult curaj
Analistul critică în mod direct politica de austeritate a guvernului de la Berlin, care nu ar trebui să se fixeze pe menţinerea politicii financiare stricte pentru 2015. "Din 2008 am observat cum dintr-un trend ascendent se poate ajunge rapid la unul descendent."
Hans-Werner Sinn este de părere că se impune mai mult curaj în politica de ştergere a datoriilor în ţările grav afectate de criză. "Prin politica paşilor mici nu facem progrese în zona euro".
În plus, UE este mult prea dependentă de Statele Unite, altfel spus primeşte "indicaţii" privind paşii pe care îi are de făcut, spune Max Otte. El se referă în mod direct la decizia de a tipări bani pentru a salva economiile. Un model pe care Europa ar trebui să îl abandoneze în cel mai scurt timp.