Totul a început în decembrie ’89. Atunci o echipă întreagă a unui atelier de la fostul ICRAL s-a gândit că a venit vremea să renunțe la slujbele de la stat și să ia calea antreprenoriatului. Astfel, din cei 24 de angajați ai atelierului, 12 și-au depus demisia, iar la câteva luni de la începutul capitalismului au devenit antreprenori cu acte.
Au avut încredere în propriile forțe și nu și-au abandonat visul atunci când, în 1992-1994, salariile la stat se dublau de la un an la altul, iar ei munceau 24 de ore din 24 pe bani puțini. „Le-am spus atunci colegilor să aibă răbdare“, povestește Marton Geza, directorul general al Elmas. În aceea vreme, cei 12 asociați ofereau doar servicii de întreținere a ascensoarelor. Ascensiunea companiei a fost lentă, dar sigură. Dovadă stă faptul că și acum, după 26 de ani de la înființare, firma are tot aceeași parteneri care au pornit la drum în ’90. „Și azi suntem tot 12 asociați. Din păcate doi dintre noi s-au stins, dar în locul lor au venit copiii“, spune Marton Geza.
Primul million de euro au reușit să-l atingă abia în al nouălea an de la înființare, iar apoi au urmat creșteri anuale semnificative până la începutul crizei. În 2008, compania înregistrase o cifră de afaceri de 26 mil. euro, iar un an mai târziu a raportat o scădere de peste 40%. Acesta era cea de-al doilea șoc pe care l-au primit acționarii. Înainte de 2000, au pierdut 50% din banii economisiți din cauza devalorizării monedei naționale și a inflației galopante.
Afacere bazată pe încredere
Un mare pas în dezvoltarea Elmas a fost făcut în 2003, an în care cu un credit bancar au reușit să construiască prima hală din portofoliu. „Din service, sumele câștigate erau mici“, își amintește managerul Elmas, cu mențiunea că, mai întâi, au început să producă structurile metalice pentru echipamentele pe care le importau din Vest. Rotițele businessului s-au învârtit din ce în ce mai repede, încât de la 12 angajați s-a ajuns la finele anului trecut la 320 de salariați. În această ascensiune rapidă, creditele de dezvoltare au fost principalul motor. Astfel, în urmă cu patru ani, Elmas a preluat bunurile fixe și imobile ale unei fabrici aflată în insolvență, cu un credit de la BCR.
„Datorită creditelor, suntem într-o continuă dezvoltare și modernizare. Facem dintr-o fabrică în paragină una dintre cele mai moderne și competitive unități industriale din Brașov“, spune Marton Geza. El spune că niciodată compania Elmas nu a avut vreun conflict cu băncile. „Dacă relația bancă-client sunt pe un calapod corect, ne ajutăm reciproc“, spune Geza, precizând că în cazul în care nu avea acces la sursele de finanțare oferite de bănci, Elmas nu se putea dezvolta. Nu același lucru îl poate spune despre fondurile europene, deși în urmă cu doi ani a reușit să atragă, pe ultima sută de metri, o finanțare importantă.
Angajați motivați, proiecte reușite
Unul din elementele cheie în dezvoltarea businessului, spune Marton Geza, este implicarea angajaților. „Fără o echipă, nu poți lua campionatul. Resursa umană este cea mai importantă. Trebuie să o dezvolți, oamenii să se simtă bine la locul de muncă“. În prezent, media vârstei personalului este de 35-37 de ani. „Avem și tineri absolvenți, dar și oameni cu experință“, precizează Geza, cu mențiunea că au angajat și foarte mulți oameni cu vârstă de peste 45 de ani. Motivul? „Aceștia sunt stabili“, explică managerul Elmas. De altfel, Marton Geza susține că dezvoltarea resursei umane este una din valorile companiei. Doar în ultimii ani numărul de angajați a crescut cu peste 25%, de la 250 la 320 de persoane, în prezent personalul ajungând la 330 de salariați.
Tehnologii moderne, soluții de viitor
Tinerii ingineri care lucrează la Elmas au reușit împreună cu experința seniorilor să dezvolte diverse proiecte pentru eficientizarea companiei. Unele dintre ele au intrat deja pe fluxul de producție. Un exemplu în acest sens este Arhi Safe, un sistem automatizat de arhivare, dezvoltarea proiectului pornind de la nevoile strice ale companiei. „Având în vedere specificul activității noastre s-a ajuns la un volum considerabil de documente pe care trebuie să le arhivăm. Aveam de ales între construcția unei noi clădiri, ceea ce însemna un teren mare și, implicit, costuri mai mari, și un sistem creat de noi“, ne-a explicat managerul Elmas. Folosind ultima tehnologie în activitatea de depozitare, specialiștii companiei brașovene au construit în doar 6 luni o arhivă pe verticală (10,5 metri), construită pe o suprafață de doar 25 de metri la sol. Aici sunt arhivate 19 tone de documente, păstrate într-un mediu optim și cu acces facil bazat pe tehnologie modernă (ERP). Mai mult, sistemul este dotat cu toate elemente de siguranță împotriva focului.
Anual experții Elmas gândesc și construiesc între 5 și 7 proiecte noi, mare parte din ele fiind patentate. În prezent, se lucrează la un ascensor care să înlocuiască celebrele pasarele pietonale, cum sunt cele de pe DN1. În urmă cu câția ani au fost dezvoltate mai multe sisteme de parcare auto pe suprafețe mici. Acestea sunt destinate, în special, centrelor urbane. Potrivit, lui Marton Geza, proiectul a fost implementat și pentru biciclete.
În vara anului trecut, compania a demarat și activitatea de upcycling. Acest proces implică refabricarea stivuitoarelor Linde prin refolosirea unor componente viabile nedegradate și rezultate din dezmembrări. Practic, dintr-un stivuitor scos din uz se pot refolosi între 60 și 80% din piese. Acestea se reîntorc pe linia de montaj, unde se asamblează un motor nou și se înlocuiesc componentele necesare. Stivuitoarele refăcute sunt comercializate la prețuri reduse.
Ascensoare auto pentru BMW și Toyota
Compania Elmas este cunoscută și peste hotare. Conform lui Marton Geza, exporturile reprezintă circa 10-12% din cifra de afaceri. „Am început timid exporturile“, spune managerul Elmas, cu mențiunea că, recent, compania a montat ascensoare auto în Israel pentru mari concerne din industria auto. Pe partea de ascensoare și scări rulante, Elmas este partenerul oficial al Mitsubishi Electric, din anul 2011. Cu cele patru direcții de business în continuă dezvoltare, Elmas reușește să repună Brașovul pe harta industriei românești. Și nu numai.
De 21 de ani lucrez la Elmas. M-am angajat aici când aveam 18 ani. Experiența cu oamenii pe care îi coordonez și cu oamenii în fața cărora răspund poate fi considerată o dezvoltare continuă.
Daniel Zaharia, angajat Elmas
Am venit la Elmas în urmă cu cinci ani, când s-a deschis laboratorul. Am ales provocarea datorită tehnologiei moderne, a dotărilor de ultimă generație și a echipei cu care lucrez.
Laura Bolocan, șef Laborator încercări
Am testat visul Occidentului, dar după vreo șase luni în care am fost șofer în Anglia m-am întors acasă. M-am dus imediat la Elmas să întreb dacă mă mai primesc înapoi.Daniel Voinia, angajat Elmas