Embargoul impus de Rusia pentru importurile din UE a afectat puternic şi sectorul avicol din România. Producătorii autohtoni simt din plin presiunea preţurilor mici ale produselor din import. „Sectorul avicol stă foarte prost în acest moment. Importurile de carne de pasăre au crescut cu 20%-25%, iar exporturile s-au prăbuşit cu 20%,“ a declarat, pentru Capital, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

După cum arată şi datele Institutului Naţional de Statistică, în primele şapte luni ale acestui an, embargoul rusesc a determinat o creştere a importurilor de carne de pasăre în România, faţă de aceeaşi perioadă din 2013, cu 21%. „Vorbim de un plus de importuri de carne de pasăre de circa 2.000 de tone în plus în fiecare lună“, ne-a spus Grigore Horoi, președintele Agricola. În acelaşi timp, s-a observat o diminuare a exporturilor României în UE cu 18% (circa 30.000 de tone carne de pasăre în primele 7 luni din 2014).

„Efecte negative asupra preţurilor au început să se manifeste în septembrie şi s-au accentuat în octombrie, ca urmare a intrării pieței în extrasezon. În noiembrie, evoluţia negativă s-a mai ameliorat. Putem spune, în contextul dat, că importurile determină o presiune de scădere a preţului din piaţa internă cu 8%-12% faţă de septembrie“, a completat Horoi.

Şi evaziunea fiscală pune presiune pe preţuri

Un alt motiv pentru care preţurile produselor din import sunt mai mici decât cele autohtone este evaziunea fiscală. „Unele firme sunt în insolvenţă şi importă fără TVA. Aceste companii vând pe piaţa românească cu adaos de TVA, dar nu plătesc la bugetul statului nimic. Producătorii sunt afectaţi direct şi prin faptul că a crescut presiunea pe preţ, acesta scăzând pe piaţa internă, iar importatorii au un avantaj, deoarece nu plătesc dările către stat“, ne-a spus Ioan Popa, directorul general al Transavia.

Ilie Van a subliniat faptul că fermierii sunt la un pas de faliment şi nu vor mai rezista pentru mult timp, având în vedere că în piaţă avem multă carne de pasăre comercializată la preţuri mici. În schimb, afacerile marilor compani din industrie nu sunt afectate grav de situaţia din Rusia, deși simt o anumită presiune.

Aşadar, producători precum Agricola sau Transavia sunt atenți la modul în care comercializează produsele din carne de pasăre şi încearcă să echilibreze structura canalelor de retail prin care vând aceste produse. Aici trebuie să gestioneze și problema stocurilor, pentru care sunt necesare cheltuieli suplimentare.

 

Putem spune, în contextul dat, că importurile determină o presiune de scădere a preţului din piaţa internă cu 8%-12% faţă de luna septembrie.
Grigore Horoi, președinte AGRICOLA