În perioada ianuarie-martie 2016, profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) a scăzut la 3,5 miliarde de euro (patru miliarde de dolari), de la 3,56 miliarde de euro în perioada similară din 2015, a anunţat vineri Engie (fostul GDF Suez). Veniturile au înregistrat în primele trei luni din acest an un declin de 14,3%, la 18,9 miliarde de euro, în urma scăderii preţurilor ţiţeiului şi gazelor naturale. Analiştii se aşteptau la venituri de 20,76 miliarde de euro şi un profit operaţional de 3,49 miliarde de euro.
Impactul pozitiv al reducerilor de costuri şi repornirea a trei reactoare nucleare în Belgia, în luna decembrie, au compensat efectele fluctuaţiilor valutare, scăderii preţurilor ţiţeiului şi gazelor naturale şi impactul temperaturilor mai ridicate din Franţa, se arată în declaraţia grupului de utilităţi. Engie şi-a reafirmat estimările privind obţinerea în 2016 a unui profit operaţional de 10,8-11,4 miliarde de euro, excluzând impactul negativ al vânzărilor de active, şi a unui profit net de 2,4-2,7 miliarde de euro, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres. În ultimele 12 luni, acţiunile Engie au scăzut la bursă cu peste 25%, în timp ce titlurile rivalei franceze EDF au înregistrat un declin de aproape 50%. Acţiunile companiilor germane de utilităţi E.ON şi RWE s-au depreciat cu peste 40%.
Grupul Engie a raportat recent o pierdere netă de 4,6 miliarde euro în 2015, faţă de un profit net de 2,4 miliarde euro în 2014, după ce a fost nevoit să deprecieze valoarea activelor sale cu 8,7 miliarde euro. În aceste condiţii, Engie a anunţat un vast plan de transformare pe trei ani, care prevede că, până în 2018, grupul va vinde active în valoare de 15 miliarde de euro, va face investiţii în valoare de 22 miliarde de euro, în ideea ca activităţile reglementate să fie responsabile pentru 85% din profitul operaţional în 2018 faţă de 50% în 2015. În cadrul strategiei de restructurare a activelor, Engie vinde unele capacităţi de producţie de electricitate de 13 Gigawaţi, dintre care 10 Gigawaţi în SUA şi două centrale pe cărbune din India şi Indonezia, iar în urma acestor operaţiuni datoria netă a grupului se va reduce cu 5,5 miliarde de euro. Pe piaţa din România, Engie este prezent în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu.