Ministerul Educației a publicat mediile elevilor care erau ordonate după media de absolvire a gimnaziului și nu după notele de la română și matematică, criteriile principale de departajare. Ierarhia greșită va fi retrasă a anunțat secretarul de stat Florian Lixandru, din Ministerul Educației. Acesta este cel responsabil pentru admiterea la liceu.

El a menționat că ierarhia nu respectă criteriile de departajare prevăzute de lege. De altfel, acest lucru a fost constatat de toți elevii și toți părinții care au avut adevărate emoții după ce Ministerul Educației a pus mediile aranjate greșit.

„Am luat legătura cu cei care se ocupa de aplicație pentru a verifica încă o dată daca este respectată ordinea criteriilor de departajare. Aceesul la ierarhie va fi blocat până se vor finaliza verificările. Termenul de publicare este 5 iulie”, a spus Florian Lixandru, conform edupedu.ro.

154 de mii de elevi și părinții lor, induși în eroare

Prin publicarea ierarhiei de admitere la liceu greșită au fost induși în eroare peste 154 de mii de elevi și părinții lor. Mediile elevilor erau ordonate după media de absolvire a gimnaziului și nu după notele de la română și matematică, criteriile principale de departajare.

Rezultatele finale la Evaluarea Naţională au indicat că, înainte de contestaţii, 76,2% dintre candidaţii care au susţinut examenul au obţinut medii peste 5, procentul fiind mai mic decât în ultimii doi ani.

Au fost înregistrate 27.128 de contestaţii, cele mai multe la limba română. În cazul a 16.476 de lucrări (13.757 de lucrări – în anul 2022) contestaţiile au schimbat nota prin creştere, iar pentru 7.668 de lucrări (5.906 lucrări – în anul 2022) notele au fost modificate prin scădere.

A crescut numărul elevilor care au obținut media 10

În urma reevaluării lucrărilor contestate, ponderea elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este 76,4%, crescând cu 0,2%. A crescut, de asemenea, numărul elevilor cu media generală 10: de la 429 la 466. Anul trecut, după soluţionarea contestaţiilor, ponderea elevilor cu medii egale sau mai mari decât 5 a fost de 82,4%, în creştere cu 0,1 procente faţă de evaluarea iniţială.

Datele furnizate de Ministerul Educației arată că 154.115 absolvenţi ai clasei a VIII-a au susținut Evaluarea Națională anul acesta, din totalul de 161.652 elevi înscriși.

Prima probă, la Limba și Literatura Română, a avut loc pe data de 19 iunie, cea la Matematică pe 21 iunie, iar pe 22 iunie a avut loc examenul la Limba Maternă. Primele rezultate s-au afișat pe 28 iunie, iar rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, au fost afișate marți, pe 4 iulie, pe evaluare.edu.ro.