La jumătatea lunii ianuarie, Eugen Teodorovici a intervenit şi el în conflictul din PSD şi i-a atacat pe Mihai Tudose şi pe miniştrii Transporturilor, Fondurilor Europene şi Turismului, care şi-au declarat susţinerea pentru premier, el spunând că „este nevoie ca cei care conduc partidul să dea dovadă de înţelepciune şi de pragmatism”, astfel încât deciziile care vor fi adoptate luni în CEx „să asigure guvernarea acestei ţări într-un mod eficient şi cu bun simţ”.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Teodorovici l-a criticat  pe ministrului Transporturilor, Felix Stroe, care şi-a declarat susţinerea pentru Mihai Tudose, afirmând că „premierul are responsabilitatea actului de guvernare, dar trebuie să aibă şi decizia”.

„La fel de îndepărtată de realitate este şi promisiunea ministrului Transporturilor, care doreşte să ne facă să visăm că metroul până la aeroportul Otopeni va fi operaţional până la jumatatea anului 2020. Acestei promisiuni lipsită de respect faţă de noi toţi nu-i dau crezare nici măcar angajaţii domniei sale, aşa cum căuta să explice chiar unul dintre secretarii de stat, care, în noiembrie 2017, declara că CFR ar fi prevăzut pentru 2018 banii necesari realizării celor 2 km de cale ferată care să asigure legătura cu aeroportul Otopeni”, afirmă fostul ministru PSD.

Următorul ministru criticat de Teodorovici a fost cel al Finanţelor,  Ionuț Mișa, pe care îl va înlocui acum: „Ce semnal de stabilitate şi predictibilitate a măsurilor fiscale, de profesionalism în domeniul fiscal-bugetar ne poate da un ministru de finanţe care a ajuns în situaţia stânjenitoare de a izbucni în lacrimi în momentul în care vorbea despre măsurile adoptate de Guvern, încercând astfel să acopere incapacitatea argumentării acestora. De ce s-a refuzat schimbarea acestui ministru, care nu a fost capabil să adopte nici măcar o măsură de încurajare şi stimulare a mediului de afaceri, care nu a fost capabil să prevină situaţia generată de mesajul premierului de instigare la ură între cetăţeni şi multinaţionale, între cetăţeni şi sistemul bancar, între companiile de stat şi cele private? Care sunt argumentele premierului Tudose pentru menţinerea în funcţie a acestui ministru de finanţe?„.

 

La finalul anului trecut, Teodorovici îl critica și pe fostul ministrul al mediului de Afaceri, Ilan Laufer, pentru că a încărcat deficitul pe 2017 cu programul start-up nation. ”Aţi promis la începutul anului că vor fi plătite, până la finalul anului, 600 milioane lei beneficiarilor. Aţi încărcat artificial deficitul la credite bugetare pentru acest an, în mod voit sau prin neştiinţă”, a afirmat, anul trecut, Teodorovici. La acea dată, în cadrul programului au fost efectuate doar 23 de plăţi a câte 200.000 de lei, potrivit datelor comunicate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

 Ionuţ Mişa i-a urat succes senatorului Eugen Teodorovici, votat de CExN al PSD să preia portofoliul Finanţelor, exprimându-şi speranţa că acesta va reuşi „mult mai mult”. „Este o decizie politică pe care eu o respect”, a declarat Mişa, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

El a precizat că Ministerul Finanţelor Publice s-a confruntat cu „foarte multe provocări”. „Este ministerul care a realizat cele mai multe măsuri din programul de guvernare”, a spus Mişa. Totodată, chestionat cu privire la faptul că va fi înlocuit în funcţia de ministru al Finanţelor de către Eugen Teodorovici, Ionuţ Mişa a răspuns: „Este fostul meu ministru. Este colegul meu din PSD şi eu îi urez succes. Sper să reuşească mult mai mult decât am reuşit eu în şase luni”.

Cine este Eugen Orlando Teodorovici

Eugen Orlando Teodorovici s-a născut la 12 august 1971. A absolvit Facultatea de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (1997) şi un master în Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti (2006), potrivit Agerpres.

Teodorovici a fost referent în cadrul Direcţiei Generale de Management, Marketing, Prognoză şi Resurse Umane a Ministerului Transporturilor (1991-1997) şi expert la Direcţia Generală de Integrare Europeană din cadrul aceluiaşi minister (1997-1999). A fost expert (febr.-iun. 1999) şi director (iun.-dec. 1999) al Departamentului pentru Integrare Europeană din cadrul Guvernului României, director al Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (ian.-dec. 2000), director general al Direcţiei de Coordonare a Programelor ISPA şi SAPARD din cadrul Ministerului Integrării Europene (2000-2004), director general al Autorităţii de Management pentru Fondul de Coeziune şi Infrastructură în cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor (2004-2005), director general al Autorităţii de Management pentru Infrastructură în cadrul Ministerului Finanţelor Publice (2005-2007).

A deţinut funcţia de secretar de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor (nov. 2007-ian. 2009), director general al Autorităţii de Management ex ISPA în cadrul Ministerului Finanţelor Publice (ianuarie-iunie 2009), director Autoritatea de Audit, Curtea de Conturi a României (iun. 2009-mai 2012). A fost consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului Victor Ponta (mai-dec. 2012).

La alegerile din 9 decembrie 2012, a obţinut un mandat de senator în Colegiul uninominal nr. 1 din Buzău. În urma alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, a fost ales în Circumscripţia electorală nr. 38 Tulcea, obţinând cel de-al doilea mandat de senator, pe listele PSD.

Este preşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a Senatului (din 28 martie, 2017); membru al Comisiei pentru afaceri europene şi membru al Comisiei speciale pentru elaborarea unei propuneri legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, potrivit site-ului oficial al Senatului.

Eugen Orlando Teodorovici a deţinut funcţia de ministru al Fondurilor Europene în guvernele Ponta II (dec. 2012-mart. 2014), Ponta III (mart. 2014-dec. 2014), Ponta IV (dec. 2014-mart. 2015) şi pe cea de ministru al Finanţelor Publice în Guvernul Ponta IV (30 mart.-4 nov. 2015) şi în Guvernul Sorin Cîmpeanu (interimar: 5 nov.-17 nov. 2015).