După o lungă perioadă de dificultăţi majore pentru băncile elene, acestea se pot acum concentra pe principala lor misiune – finanţarea economiei, a explicat Christos Megalou.

Acesta a adăugat: '2015 trebuie să fie anul în care băncile, companiile, economia şi ţara în general ar trebui să dovedească că putem adopta măsuri responsabile pentru a recâştiga terenul pierdut'.

Eurobank va acorda finanţare de 1,6 miliarde de euro companiilor şi de 400 milioane de euro gospodăriilor. Din finanţarea corporaţiilor, firmele mari vor obţine 520 milioane de euro, proiectele majore – aproape 200 milioane de euro, sectorul turismului şi cel al transporturilor – peste 250 milioane de euro, întreprinderile mici şi mijlocii – 450 milioane de euro, iar 200 milioane de euro vor fi alocaţi pentru sprijinirea exporturilor.

Megalou estimează că economia Greciei va creşte cu 0,8% anul acesta, faţă de o prognoză oficială de 0,6%.

Trei bănci greceşti prezente şi pe piaţa din România, National Bank of Greece (NBG), Eurobank şi Piraeus Bank, nu au trecut testele de stres derulate de Banca Centrală Europeană, însă numai primele două vor trebui să strângă noi fonduri pentru a acoperi un deficit de capital de 2,960 miliarde de euro.

Potrivit rezultatelor testelor de stres, Eurobank (a treia mare bancă din Grecia) are un deficit de capital de 1,760 miliarde de euro, în timp ce NBG (prima bancă din Grecia) are de acoperit un deficit de capital de 930 milioane de euro.

BCE a testat patru bănci din Grecia, însă doar Alpha Bank a îndeplinit cerinţele referitoare la menţinerea un capital core Tier 1 de cel puţin 8% în cel mai probabil scenariu economic pentru următorii trei ani şi un capital de cel puţin 5,5% potrivit unui scenariu advers. Potrivit testelor BCE, Alpha Bank ar avea un capital core Tier 1 de 13,8% în cel mai probabil scenariu economic pentru următorii trei ani şi un capital de 8,1% potrivit unui scenariu advers.

Eurobank, care a înregistrat anul trecut pierderi de 1,15 miliarde de euro din cauza provizioanelor pentru creditele neperformante, a devenit prima bancă elenă deţinută de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) care revine sub controlul investitorilor privaţi, după majorarea cu succes a capitalului, în valoare de 2,86 miliarde de euro, prin emiterea de noi acţiuni. În urma acestei operaţiuni, participaţia deţinută de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) la Eurobank a scăzut până la 35,4% de la aproximativ 95% anterior.

Pe piaţa din România, în luna noiembrie 2003, Eurobank (Eurobank Ergasias) a devenit acţionarul majoritar al Bancpost. De atunci, grupul şi-a extins în mod constant prezenţa în România, ajungând la peste 3.000 de angajaţi şi o reţea teritorială de 240 de sucursale, zece centre regionale şi zece centre de afaceri.

AGERPRES