Ce se va întâmpla cu forul European? Vor mai ieşi şi alte ţări? Dincolo de toate aspectele, este clar că o Uniune Europeană fără Marea Britanie nu va mai fi la fel. Comportamentul britanicilor, consideraţi de sine stătători şi până acum în cadrul Blocului Comunitar, cu măsuri protecţioniste solide şi care au exclus o aderare la zona euro din raţiuni tradiţionaliste, este de aşteptat să provoace un cutremur de proporţii la nivel european.
Ce reprezintă aşa-numitul Brexit
Brexit este o abreviere care se referă la „Ieșirea britanicilor“, o parafrază la termenul Grexit, adus în discuţie anul trecut, când s-a pus problema ieşiri Greciei din Uniunea Europeană. Ca şi în acel caz, termenul de Brexit se referă la posibilitatea ca Marea Britanie să se retragă din Uniunea Europeană. Guvernul de la Londra organizează un referendum pe 23 iunie, ca urmare a adoptării European Union Referendum Act în 2015. Practic, retragerea Regatului Unit din blocul european este un obiectiv politic al unor grupuri de lobby, persoane fizice și partidele politice. Britanicii au intrat în Comunitatea Economică Europeană, precursor al UE, cunoscută sub numele de Piaţa Comună, la 1 ianuarie 1973. Dar după doi ani, în 1975, cetăţenii erau deja chemaţi la referendum pentru a răspunde cu Da sau Nu la întrebarea: Credeţi că Marea Britanie ar trebui să rămână în Comunitatea Europeană? La acea vreme, toate partidele politice importante şi organismele de presă au susţinut continuarea parteneriatului cu Europa. Prin urmare, toate unităţile administrative britanice au votat în favoarea menţinerii Londrei în Piaţa Comună. Iar UK a rămas alături.
Procedura de ieşire din UE
Tratatul UE oferă statelor membre dreptul de a părăsi forul european:. „Orice stat membru poate decide să se retragă din Uniune, în conformitate cu propriile sale cerințe constituționale.“ Articolul 50 din Tratat prevede un cadru juridic pentru statele membre ale UE care doresc să părăsească Uniunea. Odată ce un șef de stat a notificat Consiliului intenția ţării sale de a părăsi UE, va începe o perioadă de negociere în care se va încerca ajungerea la un acord privind conturarea relației pe care țara o va avea în viitor cu Uniunea. Țara care doreşte să părăsească UE trebuie să-şi asigure sprijinul a cel puțin 72% din statele membre, reprezintând cel puțin 65 de procente din populația acestor ţări, precum și consensul Parlamentului European.
Ce spun sondajele
Tabăra care susţine votul pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană are în două sondaje recente un avans de şase puncte procentuale în faţa taberei ce sprijină rămânerea în blocul comunitar. În ambele consultări, pentru ieşirea din UE s-au pronunţat 53% dintre cei chestionaţi, iar pentru rămânere, 47%. Diferenţa dintre cele două opţiuni a crescut cu două puncte procentuale faţă de o cercetare similară efectuată acum două săptămâni. Un alt sondaj efectuat de institutul Opinion Research Business indică un avans şi mai mare în favoarea taberei pro-Brexit, 55% dintre cei chestionaţi arătându-se favorabili părăsirii blocului comunitar, faţă de 45% care au declarat că doresc ca Marea Britanie să fie în continuare membră a UE.
David Cameron vs. Nigel Farage
Premierul David Cameron a atras atenţia că ieşirea din Uniunea Europeană ar însemna un deceniu pierdut pentru Marea Britanie, în materie de creştere, de investiţii, de cheltuieli sociale. În contrast, unul dintre liderii taberei care susţine ieşirea din UE, Nigel Farage, şef al partidului eurofob UKIP, susţine în schimb că Marea Britanie trebuie să se desprindă de un proiect care a eşuat, după cum s-a exprimat. Oamenii s-au săturat de ameninţările premierului şi ministrului său de finanţe în privinţa consecinţelor economice, a declarat Farage, care este de părere că Regatul Unit se va descurca foarte bine şi singur. Politicianul a reafirmat principala preocupare a britanicilor: afluxul de imigranţi proveniţi din UE, permisul de libera circulaţie a persoanelor în interiorul blocului comunitar.
Ce se va întâmpla?
Sondaje după sondaje anunţă plecarea Marii Britanii din UE, în timp ce premierul David Cameron descoperă că Partidul Laburist nu mai este capabil să asigure voturile mult-aşteptate pentru a asigura rămânerea Regatului Unit în Blocul Comunitar. Toţi indicatorii arată rău pentru proeuropeni. Se pot înşela alegării britanici în alegerea lor? Un lucru este sigur: direcţia actuală arată o îndepărtare de Europa. Dar vom vedea.
Pe 23 iunie, britanicii vor vota dacă rămân în UE sau nu, iar premierul David Cameron se pregăteşte să negocieze dur rămânerea Marii Britanii în UE cu liderii europeni. Este un scenariu apocaliptic sau o oportunitate pentru Uniunea Europeană acest lucru? Este întrebarea la care analişti, profesori în economie şi oameni de afaceri au răspuns pentru Capital. Consecinţele unui Brexit; sunt cuvintele care dau multor analişti români şi străini fiori pe şira spinării. De asemenea, liderii din business strâng rândurile şi aşteaptă cu sufletul la gură decizia Marii Britanii. Revista Capital vă prezintă perspectiva câtorva dintre ei cu privire la acest subiect.
E multă vreme de când am citit cu interes şi nu fără emoţie următoarea declaraţie a preşedintelui Franţei din anii 60, generalul Charles de Gaulle: „Desigur, Marea Britanie va fi cândva membră a pieţei comune (UE de azi), dar atunci eu nu voi mai fi preşedinte al Franţei”. Viziune care a fost confirmată de realitate. Asta se întâmpla demult, acum mai bine de jumătate de secol, când Marea Britanie dorea cu ardoare să intre în UE. Să se fi încheiat ciclul şi să-şi decidă acum ieşirea? Nu cred. Şi nici nu vrea să mă gândesc la consecinţele unui Brexit.
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR
Un eventual Brexit ar avea efect centrifug și ar alimenta mișcările populiste, naționaliste și antieuropene din alte state membre. Franța și Germania nu vor putea să susțină singure un proiect care și în propriile țări este din ce în ce mai des atacat (a se vedea Frontul Național Francez). Nici Marea Britanie nu va mai fi la fel fără Europa. Brexitul poate deschide o cutie a Pandorei nu doar pentru UE, dar și pentru Regatul Unit.
Gilda Lazăr, Corporate Affairs Director , JT Internaţional
Nu cred că ştie cineva ce se va întâmpla. Va fi o perioadă dificilă atât pentru Uniunea Europeană cât şi pentru Marea Britanie. Cred că îngrijorătoare va fi atitudinea altor ţări asupra Uniunii Europene. Va creşte scepticismul.
Dan Pascariu, preşedintele consiliului de supraveghere al UniCredit
Cred că Marea Britanie nu poate fi un precedent pentru alte economii mari din Uniune, dar poate fi pentru ţări mai mici, care ar putea recurge la asemenea demersuri din motive populiste sau naţionaliste, deşi ar fi dăunător pentru ele, pe termen lung. Sigur că ar exista consecinţe negative asupra credibilităţii UE, care e un jucător major la nivel global. În actuala competiţie globală există interese pentru o Uniune Europeană mai mică, mai slabă.
Marius Ghenea, director de investiţii 3TS Capital
Nu se va întâmpla ieşirea. Acest referendum este opţional, guvernul poate decide indiferent de rezultat. Cred că va fi ori paritate, ori în favoarea celor care nu vor să iasă din UE. Această ieşire dă semne că urmează o resetare pozitivă a UE. Pentru că Marea Britanie a fost inclusă în UE artificial, reprezintând o economie neconvergentă cu UE, de aceea nu a aderat la euro. Face parte dintr-o altă uniune economică, cu Canada şi Australia. Fără Marea Britanie, UE ar putea crea un sistem mai eficient care să scoată în faţă aporturile ţărilor care au devenit membre după 2005.
Mircea Coşea, profesor în Economie