"Am discutat cu premierul Italiei despre criza refugiaţilor; acordurile UE-Turcia trebuie implementate urgent pentru că avem nevoie de progrese", a declarat Angela Merkel după întrevederea cu Matteo Renzi.
Italia a blocat un plan al Uniunii Europene care prevede alocarea a trei militarde de dolari Turciei în schimbul angajamentelor de diminuare a afluxului de refugiaţi extracomunitari.
"Noi nu avem nicio problemă, nici cu Turcia, nici cu Germania privind oferirea a trei miliarde de euro autorităţilor turce. Italia manifestă disponibilitate. Dar aşteptăm ca instituţiile europene să ofere anumite răspunsuri despre modul în care vor fi folosite aceste contribuţii", a spus, la rândul său, Matteo Renzi, citat de ziarul La Repubblica.
Ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve se va duce în Grecia şi Turcia între 4 şi 6 februarie, o deplasare consacrată în mare parte chestiunilor legate de migraţie, informează AFP.
Bernard Cazeneuve urmează să viziteze pe 4 februarie centrul de înregistrare de pe insula grecească Lesbos, principala poartă de intrare a migranţilor în Europa, unde se va întâlni cu personalul francez al agenţiei europene pentru frontierele externe Frontex.
La 5 februarie, ministrul francez se va întâlni cu responsabili greci, înainte de a merge la Ankara pentru a purta discuţii cu autorităţile turce şi un dineu de lucru cu omologul său, Efkan Ala.
După un mic dejun la 6 februarie cu reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale – Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi, Programul Alimentar Mondial, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, UNICEF, Bernard Cazeneuve va vizita dispozitivul turc al gărzilor de coastă la Izmir şi se va întâlni cu ONG-uri şi asociaţii de ajutor pentru refugiaţi.
Duminică, Bernard Cazeneuve a indicat că se va duce în Grecia "pentru a spune că suntem gata să mobilizăm mijloace franceze pentru a-i ajuta pe greci să le pună în aplicare", o cerere a Uniunii Europene.
El a considerat mai ales că hotspoturile "trebuie să funcţioneze corect ", dar "acesta nu este cazul astăzi".
Peste un milion de migranţi au intrat în Europa în 2015, provocând cea mai mare criză a migraţiei de la Al Doilea Război Mondial.