Prognozând o mutare în masă spre continent şi Irlanda atunci când Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană, Christine Lagarde a subliniat că UE trebuie să îşi întărească capacităţile de reglementare şi supervizare pentru a face faţă afluxului de firme provenite din sectorul financiar londonez.
‘Pe termen scurt, este vital să ne asigurăm că sunt pregătite capacităţile de reglementare şi supervizare pentru afluxul de firme financiare care se vor muta în Europa continentală şi Irlanda ca urmare a Brexitului’, a spus Christine Lagarde la o conferinţă cu tema ‘euro la aniversarea a 20 de ani’, găzduită în comun de FMI şi Banca Centrală a Irlandei.
‘Ne întâlnim într-un moment în care UE şi zona euro sunt în mijlocul unor decizii dificile cu privire la viitorul lor. Mişcările populiste de la Brexit şi până la recentele alegeri din Italia au pus sub semnul întrebării valoarea integrării europene’, a spus Lagarde care a recunoscut că odată cu integrarea au apărut şi unele probleme. ‘A fost o călătorie complicată, plină de momente dificile dar cu fiecare pas am învăţat unele lecţii valoroase… la vârsta de 20 de ani zona euro este mai matură, plină de cicatrici dar mai puternică şi gata să meargă înainte’, a apreciat directorul FMI.
Declaraţiile lui Christine Lagarde intervin într-un moment în care mediile de afaceri mizează din ce în ce mai mult pe un eşec al negocierilor între Marea Britanie şi Uniunea Europeană, ceea ce ar însemna un ‘divorţ’ fără concesii şi punerea sub semnul întrebării a oricărei perioade de tranziţie.
Firmele din sectorul financiar au abandonat deja orice speranţă cu privire la paşaportul european, care permite companiilor să îşi ofere serviciile pentru întregul continent european de la un centru situat în Marea Britanie. Acest paşaport este condamnat să dispară odată cu ieşirea din piaţa unică promisă de guvernul conservator condus de Theresa May.
Mai multe bănci emblematice din City-ul londonez au avertizat că ar putea fi obligate să mute anumite activităţi şi locurile de muncă asociate. Banca Angliei a estimat la rândul său că aproximativ 10.000 de locuri de muncă în domeniul serviciilor financiare ar putea fi mutate în prima zi a Brexitului. AGERPRES