Pentru cel de-al 14-lea an consecutiv, acest sondaj măsoară intenţiile de plecare în vacanţă în perioada iunie-septembrie între francezi, germani, britanici, italieni, spanioli, belgieni şi austrieci.

"Studiul arată foarte clar că Europa de Sud este foarte afectată de criză în timp ce Europa de Nord revine la nivelurile de dinaintea crizei", a declarat directorul general al Europ Assistance, Thierry Depois.

În anul 2008, intenţia de plecare în vacanţă în rândul europenilor intervievaţi era de 67%.

În acest an, tendinţa de creştere netă în raport cu anul precedent se înregistrează mai ales în ţările vorbitoare de limbă germană: 56% dintre germani au de gând să plece în vacanţă în acest an (cu patru puncte procentuale mai mult decât anul trecut), 68% dintre austrieci (creştere de 11 puncte procentuale).

În schimb, în alte ţări perspectivele sunt mai pesimiste. Doar 58% dintre francezi intenţionează să plece în vacanţă în perioada iunie-septembrie a acestui an, cu patru puncte mai puţin decât în 2013 şi cu opt puncte mai puţini decât în 2012.

“Acest nivel al intenţiei de plecare în vacanţă se apropie de media europeană, iar caracterul specific al Franţei de ţară unde se pleacă mult în vacanţă s-a estompat de la un an la altul” arată studiul Ipsos-Europ Assistance.

O tendinţă de scădere se înregistrează şi în cazul britanicilor, în cazul cărora 54% intenţionează să meargă în vacanţă (cu două puncte mai puţin decât în 2013), dar şi în cazul italienilor (52% cu un punct mai puţin decât în 2013) şi al belgienilor (47% cu două puncte mai puţin).

La fel ca şi anul trecut, mai puţin de jumătate dintre spanioli (42%) intenţionează să meargă în vacanţă în acest an, procent care a rămas stabil comparativ cu situaţia de anul trecut.

În schimb, a crescut bugetul mediu al europenilor pentru vacanţa de vară până la 2.313 euro în acest an, cu 71 de euro mai mult decât 2.42 euro în 2013. “Însă în spatele acestei relative stabilităţi, se înregistrează o creştere a decalajelor între ţările cele mai afectate de criză şi cele a căror economie a rezistat mai bine”, arată studiul. Diferenţa dintre ţările de Nord (Marea Britanie, Germania, Belgia, Austria) şi ţările latine (Franţa, Italia, Spania) este de 700 de euro faţă de doar 370 de euro în 2008.

Acest sondaj a fost realizat în perioada 10 februarie-21 martie pe u eşantion reprezentativ de 3.505 de persoane majore.

Agerpres