Dezvoltatorul a început anul trecut construcţia a două blocuri cu 289 de apartamente pe terenul de 4,3 hectare al fostei fabrici Electrotehnica din Bucureşti. Lucrările la Gran Via Park au fost susţinute printr-un credit de 40 mil. lei obţinut de la Libra Internet Bank, iar costul total al dezvoltării se ridică la circa 57 mil. lei. Deşi blocurile vor fi predate cumpărătorilor abia spre sfârşitul lunii octombrie, Gran Via a reuşit să vândă aproape 130 de apartamente.

„Avem o linie de finanţare de 54 mil. lei de la Libra Bank, iar din ce am vândut până acum returnăm băncii 24 mil. lei. Mai rămânem cu circa 30 mil. lei finanţare pentru începerea unei noi etape“, a declarat pentru Capital Antoanela Comşa, directorul general al Gran Via România.

Ea îşi propune să demareze noua fază a Gran Via Park în luna septembrie. Aceasta va cuprinde încă două blocuri cu 96 de apartamente, respectiv 118 apartamente.

„Am fost norocoşi că am vândut într-un ritm foarte bun în primul semestru. Cumpărătorii care ezitau au fost impulsionaţi să achiziţioneze de discuţiile legate de darea în plată şi oprirea Prima Casă. În acest fel, noi ne-am mărit fondul de investiţii“, spune Comşa.

Dacă înainte de intrarea în vigoare a legii dării în plată, 80% din vânzările companiei erau susţinute de Prima Casă, acum jumătate din clienţi cumpără cu fonduri proprii şi jumătate cu credite ipotecare cu avans de 20-25%. Activitatea de creditare ipotecară pentru populaţie a scăzut extrem de mult în ultimele luni. Băncile mari vorbesc despre un rulaj de zece credite ipotecare clasice pe lună, în timp ce programul Prima Casă a putut fi accesat, cu precădere, de clienţii cu cereri depuse încă de la începutul anului.

Gran Via vrea să construiască pe terenul de la Lujerului încă cinci clădiri rezidenţiale, plus două clădiri de birouri.

Acesta este al doilea proiect rezidenţial început de companie la nivel local, după Timişoara 58 dezvoltat în locul fostei fabrici Frigocom şi care cuprinde trei blocuri cu 243 de apartamente. Compania deţine terenurile a trei foste fabrici din Bucureşti: Frigocom, Electrotehnica şi jumătate din Tricodava, la care se adaugă un teren de 6,5 ha în Constanţa. Pe cele 16 ha de teren, care au costat în total circa 120 mil. euro, spaniolii visau să construiască înainte de criză 5.000 de apartamente.

În aşteptarea autorizării

După ce în primăvara anului trecut au cumpărat aproape un hectar de teren din fosta fabrică de pâine Băneasa, spaniolii au acum în plan să construiască aici trei blocuri cu şase etaje, plus două retrase, care vor cuprinde 320 de apartamente cu două şi trei camere.

„Proiectul din Băneasa l-am putea începe mâine, dar încă aşteptăm după autorizaţia de construire, după ce am depus cererile anul trecut în iunie“, spune Comşa.

Lotul achiziţiont de Gran Via este localizat exact în spatele celui cumpărat de Lidl tot de la firma Morarit Panificatie Baneasa, după ce fabrica a fost mutată în Buftea. Lidl a început în primăvară construcţia a două clădiri de birouri în care îşi va muta de anul viitor sediul central.