După declanşarea falimentului Republica, în luna mai 2005, activele fostei fabrici au fost scoase la vânzare bucată cu bucată. În noiembrie 2007, compania indiană Maharashtra Seamless a cumpărat utilajele care alcătuiseră linia de producţie a ţevilor petroliere la un preţ de 6,21 mil. euro. Acestea au fost dezmembrate şi transferate la o nouă unitate de producţie din India.
După patru ani, compania de servicii medicale Polisano a cumpărat primul lot de teren, în suprafaţă de circa 5.000 mp, din cele nouă în câte a fost divizată fosta platformă industrială, pentru suma de 450.000 de euro. Polisano, care deţine o clădire lângă terenul achiziţionat, avea drept de servitute pe terenul Republica.
Au mai urmat încă doi ani de licitaţii repetate în fiecare miercuri, iar la finalul anului 2013 administratorul judiciar al Republica, compania RVA Insolvency, a mai vândut un lot de circa 1,2 hectare unei firme cu capital grecesc din domeniu confecţiilor care vrea să îşi mute aici activitatea divizată în mai multe puncte de lucru din ţară. Firma se pregăteşte să aducă într-o hală existentă pe acest teren circa 1.000 de angajaţi.
La scurt timp, Primăria Sectorului 3 a cumpărat un alt grup de trei terenuri, cu o suprafaţă totală de circa 13 hectare, pe care se află şi Hala Malaxa (60.000 mp), înscrisă în patrimoniu cultural. Pentru aceste active, autoritatea locală a plătit circa 7,5 mil. euro. Primarul Robert Negoiţă a anunţat că vrea să construiască aici un parc ştiinţific în colaborare cu principalele universităţi din Bucureşti. Pentru finanţarea acestui obiectiv, primăria vrea să acceseze fonduri europene.
Ce a mai rămas
Din cele peste 25 de hectare de teren cât avea Republica în momentul declanşării falimentului, mai stau la vânzare trei loturi de 10,7 hectare la un preţ de 15 mil. euro.
„La un moment dat era o intenţie de a reloca Aversa aici. Am făcut o ofertă la AAAS (Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului n.red.), dar nu au fost interesaţi. Se preta pentru aşa ceva, pentru că aveau o hală acolo. Loturile rămase nu au restricţii de demolare, deci teoretic se poate construi orice“, a declarat pentru Capital Teodor Nicolae, practician colaborator în cadrul RVA Insolvency.
În septembrie 2013, omul de afaceri canadian Michael Topolinski a cumpărat Aversa pentru 17,3 mil. euro. (Despre acest subiect, Capital a scris pe larg aici)
Cele trei loturi rămase la vânzare au fost scoase la licitaţie de circa 220 de ori fără niciun rezultat. Problema, pe care o observă şi administratorul judiciar, este preţul mult prea mare al terenurilor rămase la vânzare, stabilite în urma unei evalurări realizate la începutul crizei.
„Peste o lună ne aşteptăm să finalizăm procesul de reevaluare a activelor rămase de vânzare. Atunci o să putem ieşi pe piaţă cu preţuri noi. Dacă ne uităm la statistici, preţul terenurilor a scăzut cu circa 50% în această perioadă. Noi avem preţuri de peste 100 de euro/mp, când în zonă de abia se vând loturile mici la 40-50 de euro/mp“, explică Teodor Nicolae.
Dacă preţurile de vânzare vor fi reduse în urma reevalării la jumătate, nota de plată la finalul lichidării tuturor activelor Republica ar putea ajunge la doar 23 mil. euro, mult sub nivelul datoriilor de 62 mil. euro acumulate de fosta uzină la intrarea în faliment.
Astfel, după o istorie de 85 de ani, Republica se transformă din cel mai mare producător de ţevi din România, cu o capacitate anuală de 200.000 de tone, într-o zonă în care, în cel mai bun caz, va funcţiona o fabrică de confecţii şi un parc tehnologic pentru studenţi.