Diaconu, alături de partenerul său Alessio Karkhi, a intrat pe dezvoltare imobiliară în septembrie anul trecut, când a lansat pe piaţă Vista Rezidenţial, un proiect de 40 mil. euro susţinut integral din sursele proprii ale celor doi investitori, în proporţie de 60% Diaconu, 40% Karkhi. Omul de afaceri anunţa la acea dată că lipsa investiţiilor realizate de stat, care îi asigură 70% din afacerile Delta ACM, îl determină să îşi dezvolte propriile proiecte pentru a da de lucru constructorilor.

Lucrările la cele şase blocuri cu 180 de apartamente din cadrul Vista Rezidenţial din Berceni sunt realizate în proporţie de 85-90%. Preţurile de vânzare variază între 21.500 euro şi 30.500 de euro pentru garsoniere şi între 32.500 euro şi 41.000 de euro pentru apartamentele cu două camere. În acest stadiu al lucrărilor, Diaconu vinde 1-2 apartamente pe săptămână şi spune că are rezervări pentru un procent important din locuinţele construite. Cu toate acestea, el nu se grăbeşte să demareze o nouă etapă din proiectul care ar trebui să cuprindă până la final 24 de blocuri cu 1.000 de locuinţe până când nu va ajunge la un ritm de vânzări de 10-20 de unităţi pe lună.

„E bine să fii circumspect, nu trebuie să te arunci cu capul înainte pentru că poţi să îţi rupi gâtul. Noi suntem destul de conservatori în abordarea lucrurilor, de aceea nici nu am început alte lucrări şi asta în condiţiile în care avem o certitudine cu privire la vânzarea unui procent important din apartamente, pentru că mulţi cumpărători sunt şi angajaţi de-ai noştri şi clienţi care şi-au exprimat interesul înainte de a începe lucrările. Avem o anumită limită de risc pe care ne-o asumăm. Dacă suntem în limita de risc mergem înainte, dacă nu, ne oprim“, a declarat pentru Capital Florea Diaconu.

Proiect oprit

Acesta este motivul pentru care nu a mai început lucrările la Vista Exclusive Concept, un proiect format din şapte vile de lux, localizat pe strada Erou Iancu Nicolae, din Voluntari. Ansamblul, în care Diaconu şi Karkhi ar trebui să mai investească 2,5 mil. euro, a fost lansat pe piaţă la două luni după cel din Berceni.

„Proiectul de vile nu l-am mai demarat din teamă. Am vrut să vedem cum merg vânzările în Vista Rezidenţial. Nu am vrut să ne băgăm în prea multe şi să rămânem cu ele blocate. Proiectul însă rămâne viabil“, spune Diaconu.

Chiar dacă nu vrea să se mai extindă momentan pe piaţa rezidenţială din România, Diaconu vizează construcţia de case pasive pe pieţele occidentale. În acest sens, omul de afaceri a înfiinţat subsidiare în Austria şi Germania, unde vrea să livreze anul viitor 50-60 de case cu un consum redus de energie.

Lucrări de infrastructură

Deşi încearcă să reducă dependenţa Delta ACM de contractele cu statul, constructorul a continuat să atragă noi lucrări din această direcţie şi pe parcursul acestui an. În luna octombrie Delta ACM a câştigat un contract în valoare de 37,8 mil. euro pentru repararea străzilor, aleilor, trotuarelor şi parcărilor din Craiova. În aceeaşi lună, primăria Voluntari a atribuit constructorului un contract în valoare de 14,8 mil. euro ce prevede reabilitarea bulevardului Pipera-Tunari.

În plus, Metrorex a atribuit asocerii Astaldi – FCC – Delta ACM – AB Construct un contract de 15,3 mil. euro pentru lucrări suplimentare la magistrala 5 de metrou Drumul Taberei – Pantelimon. Asocierea realizează lucrările de rezistenţă pe secţiunea Râul Doamei – Operă (Haşdeu), cu o lungime totală de 6,2 km şi nouă staţii, în baza unui contract atribuit în martie 2011, pentru circa 210 mil. euro. Compania lui Florea Diaconu este responsabilă cu producţia celor 5.500 de inele pentru tunelul de 6,2 km.

Delta ACM a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 120 mil. euro, iar ţinta pentru acest an este de 123-130 mil. euro, venituri din care 40% ar trebui să provină din contractele externe.

Florea Diaconu ocupă locul 32 în ultima ediţie a Top 300 Capital cu o avere estimată la 125-130 mil. euro.

Citiţi şi Drumarul român care vrea să cucerească Africa