Ca nivel al despăgubirii, evenimentul constituie un record pentru România el fiind comparabil doar cu câteva daune din domeniul aviației și cu dauna achitată de AIG pentru dezvoltatatorul Millenium Center, clădirea de birouri de la Armenească ce a ars aproape complet.
Ca și la Petrom, clauza care a cântărit cel mai mult în cazul Millennium, a fost cea care acoperea așa numitele pierderi de profit, cauzate de oprirea temporară sau permananentă a activității.
În cazul Petrom-OMV, spun sursele Capital, polița de asigurare a fost intermediată de grupul Marsh, cel mai mare broker din lume. Marsh nu a lucrat prin subsidiara sa de aici, Marsh România, ci direct prin biroul grupului-mamă de la Londra.
De altfel, arată sursele citate, polița de asigurare a și fost plasată tot la Londra, fără să implice vreo firmă înregistrată în România.
Cel mai probabil, arată sursele Capital, este vorba despre un plasament către unul dintre sindicatele parte din Lloyds of London, una dintre cele mai mari și mai vechi „burse” dedicate asigurărilor.
Tot de acolo, adică de la Londra, vor veni și cei 35 de milioane de euro pentru plata despăgubirii
Toate riscurile majore care vin din polițe specializate, cum sunt cele din aviație, din zona maritimă sau cele din petrol, energie și infrastructură, ajung oricum să fie preluate în reasigurare la Londra sau de către alte sindicate mari.
Riscurile ar fi fost astfel preluate direct de către un grup de reasigurători. Marsh are o foarte puternică divizie specializată în consultanță și intermediere pentru marile companii din domeniul petrolier, al petrochimiei și al energiei.
În cazul de față, riscul asigurat este acela de întrerupere a activității.
Acest tip de poliță sau clauză , utilizat de toate marile companii, se numește, în termeni tehnici „loss of profit insurance”, și garantează clientului că își recuperează total sau măcar parțial pirederile suferite în urma stopării activității din motive care nu țin de propria decizie.
Marsh România este firma care, în ultimii doi ani, a asigurat avionele Tarom, reușind să facă acest lucru la un preț sub cel cerut în trecut de firmele locale. Riscurile Tarom au fost plasate direct la Londra.
OMV Petrom este una dintre cele mai mari companii din România și unul dintre cei mai mari jucători regionali din domeniul energiei.
După o investiție de 530 de milioane de euro, Petrom a deschis în 2012 o centrală pe gaze în zona Brazi, cu o putere instalată de 860 de megawatti, adică circa 10% din consumul național de energie electrică.
Centrala a fost oprită în 2016 și 2017 din cauza a două avarii.