Managementul TAROM încearcă să scape de clanuri şi neamuri odată cu noua organigramă, implementarea noului plan de management și un program de restructurare.
Surse sindicale din TAROM ne-au declarat că mai mulți angajați din cadrul Departamentului Tehnic au primit preavize de concediere. „Sunt zvonuri că se pregătește concedierea a circa 500 de salariați din cadrul TAROM. Direcția Resurse Umane a transmis angajaților de la aprovizionare, Departamentul Tehnic, preavize de concediere. Este ilegală concedierea salariaților fără consultarea sindicatelor. Nimeni nu a fost informat privind aplicarea unui program de restructurare. Se încalcă legea dialogului social în care se precizează că toate deciziile conducerii TAROM trebuie trasmise sindicatelor. Există un ordin de ministru prin care sindicatele trebuie invitate la discuții și negocieri. Conducerea TAROM nu vrea să discute cu sindicatele, toate măsurie sunt contra sindicatelor și oamenilor, ei se consideră stăpânii acestei companii”, ne-au precizat sursele citate. Potrivit acestora, programul de restructurare și reorganizare trebuie implementat în baza unor studii, criterii și negocieri. „Vor să dea afară oameni de la departamentele Tehnic, Comercial și Financiar. Salariații amenință cu proteste, planul de restructurare și concediere este ilegal. Ministerul Transporturilor a angajat manageri plătiți regește care nu au fost în stare să aducă compania pe linia de plutire și acum angajăm consultanță de peste 500.000 euro care să spună șefilor TAROM cum să conducă operatorul aerian”, ne-au mai declarat sursele citate.
Sindicaliștii ne-au explicat că șefii TAROM vor să disponibilizeze aproximativ 20% din salariați odată cu diminuarea locurilor de muncă prin retragerea celor două avioane Airbus A310. „Din luna februarie trebuia să existe o grilă salarială, logica conducerii este că odată cu retragerea celor mai mari avioane din flotă se reduce și numărul de angajați”, ne-au mai declarat sursele citate.
Sindicatele au rămas fără sedii
Dacă tot a început curățenia la TAROM, sindicatele, începând de la sfârșitul săptămânii trecute, au rămas fără sedii. „Nu mai avem sedii, toate documentele sunt blocate în sediile noastre. Vineri, (n.red. 30 septembrie), conducerea TAROM a cerut să fie puse sigilii pe sedii, sindicatele sunt afiliate BNS-ului și nic măcar nu mai pot ține corespondența”, ne-au mai precizat sursele sindicale. Chiar dacă există birou de comunicare în cadrul TAROM, managerii nu răspund întrebărilor privind planul de reorganizare/restructurare, numărul de angajați care urmează să fie disponibilizațin și de ce s-a luat decizia sigilării sediilor sindicatelor.