Anul trecut topul celor mai mari constructori s-a modificat. Austriecii de la Alpine, care în 2012 ocupau poziţia a şasea în top, au părăsit clasamentul ca urmare a falimentului internaţional, Build Corp, firma milionarului George Ivănescu – constructorul de casă al lui Iulian Dascălu, a căzut de pe locul şase pe locul 31 în top, iar Rotary Construcţii, a omului de afaceri Mihai Rotaru, a ieşit din top şi ocupă poziţia 11, după ce în anul anterior era pe locul nouă, potrivit unui clasament realizat de IBC Focus şi furnizat în exclusivitate pentru Capital.
Cei trei jucători au fost înlocuiţi de Aktor, P.A.B. Romania şi Danya Cebus România. Grecii de la Aktor, care alături de Vinci şi Strabag ar trebui să construiască autostrada Comarnic – Braşov, au înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de 62,8 mil. euro şi au urcat de pe locul 77 pe locul patru în topul celor mai mari antreprenori din România. P.A.B. Romania, societatea arădeanului Sandu Ion, a reuşit să obţină anul trecut un contract cu sud-africanii de la New Europe Property Investments (NEPI) pentru construcţia mallului Shopping City Târgu Jiu, iar rulajul de 38,6 mil. euro realizat anul trecut i-a asigurat poziţia a şaptea în top, în urcare de pe locul 13. Danya Cebus România, parte a grupului israelian Africa Israel Investments – proprietarul AFI Palace Cotroceni, a semnat anul trecut un contract în valoare de 51 de mil. euro pentru construcţia bazei militare americane de la Deveselu, iar acesta a ajutat compania să consemneze afaceri de 35,4 mil. euro la sfârşitul anului şi să urce pe locul opt în top de pe poziţia 35, ocupată cu un an mai devreme.
Afacerile celor mai mari zece antreprenori din România reprezintă 39% din totalul afacerilor înregistrate de toţi cei 100 de antreprenori analizaţi în acest an de IBC Focus, pondere în scădere cu 4% faţă de anul precedent, când prin afaceri cumulate de circa 942 mil. euro, cei zece antreprenori de atunci deţineau 43% din cele 2,2 mld. euro realizate de primii 100 antreprenori ai ţării.
Scăderea de peste 220 mil. euro se datorează în proporţie de peste 90% scăderilor suferite de companiile Strabag, Astaldi şi Construcţii Erbaşu. Cei trei constructori au avut cele mai importante scăderi procentuale şi valorice ale cifrelor de afaceri din top zece. Strabag a înregistrat o scădere de 27%, echivalentul a circa 84 mil. euro din venituri, Astaldi a suferit o contracţie de 49% tradusă prin diminuarea veniturilor cu circa 70 mil. euro, iar afacerile Construcţii Erbaşu au constatat un declin de 64%, ceea ce înseamnă o scădere de 66,5 mil. euro faţă de exerciţiul financiar anterior.
Profit pe linie
Dacă în ediţia precedentă a studiului IBC Focus din primele zece companii, două notau pierderi (Astaldi şi Alpine), în prezent nicio firmă din acestea nu adună un profit mai mic de 497.000 de euro (Bog'Art).
După patru ani în care profitul cumulat al celor mai mari zece antreprenori, excluzând pierderile, a scăzut constant, în 2013 indicatorul a crescut puternic până la circa 66 mil. euro. Anul trecut, şapte companii din primele zece au înregistrat profituri de peste 2,2 mil. euro şi doar trei profituri cuprinse între 450.000 euro şi 1,3 mil. euro.
În acest an, piaţa ar putea atinge 9 mld. euro, însă contribuţia construcţiilor în Produsul Intern Brut (PIB) cântăreşte tot mai puţin. După ce în 2008, construcţiile reprezentau 10,8% din PIB, în următorii ani ponderea a scăzut constant până la 8,6% în 2012, respectiv 8,1% pentru 2013.