Stânga dă și dreapta taie, spune o vorbă. Dar cât poate să dea stânga fără să strice definitiv echilibrul unei economii?
Este o întrebare al cărei răspuns îl vom afla în viitorul nu foarte îndepărtat pentru că România a devenit un veritabil câmp de experimente pentru ceea ce, în termenii comunicării online, se numește #wageledgrowth.
Îi putem spune stimularea cererii prin creșteri salariale sau, cu vorbe mai dure, pomană pentru populație.
Salariile în România au crescut cu peste 20% într-un singur an, iar marii comercianți, dezvoltatorii, constructorii și agențiile de turism nu mai fac față cererii.
În aceeași țară, însă, prețurile cresc mai repede decât oriunde în Europa, dobânzile sunt de trei ori mai mari decât în urmă cu un an, iar diferența între ieșirile și intrările de valută a ajuns la 2 miliarde de euro, record negativ la nivel european, ca procent în PIB.
Opt economiști cunoscuți schițează, pentru Capital, mai multe posibile rezultate ale „experimentului România”.
ÎNTREBĂRILE CAPITAL:
1) Există sau au existat, în istoria recentă, situați in care o tara a reusit sa isi dezvolte economia, fara a creea dezechilibre, in baza stimularii consumului prin cresterea veniturilor?
2) Ultimele date arata ca economia Romaniei si-a incetinit ritmul de crestere iar, in paralel, inflatia, dobanzile si deficitele(mai ales cel al contului curent) au intrat pe un trend puternic crescator. Credeti ca sunt toate acestea un semn ca politica de stimulare prin cresteri salariale si-a atins limitele? Daca da, care ar trebui sa fie drumul urmat in continuare?
3) In conditiile in care perioada cu dobanzi reduse a ajuns deja la sfarsit si este de asteptat ca accesul statului la imprumuturi sa fie din ce in ce mai costisitor, considerati ca mai poate fi sustenabila bugetar o politica de stimulare a consumului prin cresterea veniturilor populatiei?
4) Este „wage led growh” doar o poveste frumos prezentata sau poate fi considerat un concept economic aplicabil si viabil, in adevaratul sens al cuvantului? Daca da, de ce? Daca nu, de ce?
RĂSPUNSURILE ECONOMIȘTILOR
Victoria Stoiciu, coordonator programe FES România: ” Nu există studii care să arate că inflația se datorează creșterilor salariale”