Facturile la energie pentru consumatorii casnici, nu vor mai conţine taxa radio şi taxa TV, eliminate prin lege, alături de alte 100 de taxe, actul normativ fiind promulgat recent de preşedintele Klaus Iohannis. Legea îşi produce efecte de la 1 februarie, astfel prima factură care nu va mai conţine aceste două taxe va veni în martie.
Noile măsuri aduc o ieftinire substanţială la factură – circa 6,5%, având în vedere cuantumul mediu lunar al acestei obligaţii, la nivelul întregii ţări, de circa 100 de lei. Nu este însă singura veste bună. De la 1 ianuarie, ANRE a ajustat tarifele de distribuţie, tariful de susţinere a producţiei de energie în cogenerare, iar prevederile Codului fiscal au eliminat „taxa pe stâlp“ şi au scăzut TVA la 19%. Aceşti factori, cumulaţi, înseamnă o ieftinire a preţului final al energiei cu circa 4%, care, coroborată cu cei 6,5% din taxa radio – TV, rezultă o micşorare a preţului final la consumatorul casnic de aproximativ 10%.
Astfel, dacă ne referim la preţul energiei pentru populaţie, atunci, în martie, acesta ar trebui să fie de 470-500 de lei/MWh, în scădere de la 530-550 de lei, în funcţie de furnizor.
Este o ieftinire importantă a energiei electrice, rezultată strict din ajustarea mai multor tarife şi taxe specifice, de care este încărcată marfa energie, pe drumul ei de la producător la consumator acasă. Având în vedere că, şi în 2016, energia electrică s-a ieftinit cu circa 10%-11%, vom avea deja, în martie, o factură mai mică cu 20% faţă de acum doi ani.
Pe segmentul preţului energiei, ca marfă, nu s-au făcut modificări importante. Coşul de energie, rezultat din 20% achiziţie reglementată de la Hidroelectrica şi Nuclearleectrica şi 80% achiziţie din piaţa liberă, are aproximativ acelaşi preţ ca anul trecut. Preţul energiei, în factura la curent, reprezintă circa o treime din preţul final plătit de consumatorul casnic.
Asalt asupra suprataxării energiei
De aproape doi ani, autorităţile, în speţă ANRE, taie încontinuu din puzderia de taxe şi tarife care încarcă factura românilor de trei ori pe lanţul producător – transportator – distribuitor – furnizor – gospodărie. Energia produsă în hidrocentrale, termocentrale, centrale eoliene sau în Centrala Nucleară de la Cernavodă reprezintă doar circa 30% din preţul final al curentului la consumator. Energia electrică este suprataxată în România, preţul final având 10 componente, pe lângă costul mărfii propriu-zise, printre care tariful de distribuţie, certificatele verzi, tariful de transport, taxe de cogenerare, toate reglementate, taxa pe „stâlp“ (acum, în sfârşit, eliminată), acciză şi TVA.
La 15 decembrie 2016, ANRE a redus cu 6,47% tariful de distribuţie, a doua ajustare consecutivă de acest fel, de mare amploare, efectuată de ANRE, după cea de 12% în 1 ianuarie 2016. În total, tariful de distribuţie a fost tăiat, anul trecut, cu o medie de 17%. Înainte de aceste tăieri, tariful de distribuţie conta într-o proporţie de aproape 40% în preţul final al energiei pentru români. Pentru distribuitori, aceste tarife, pe care, an de an, le aprobă statul, le-au creat marje de profit de până la 30%, făcând din distribuţia de energie una din cele mai profitabile activităţi economice din ţară.
Până recent, modalitatea de lucru era următoarea: la sfârşit de an, distribuitorii veneau cu o listă de investiţii pe care le-ar fi făcut în 12 luni, multe dintre ele inexistente, apoi ANRE aproba, în general, fără să clipească, lista şi le acorda majorare de tarife pentru anul următor.
Practic, companiile E.ON, CEZ, Enel şi Electrica îşi stabileau aproape singure profiturile anuale. De doi ani, situaţia s-a schimbat, odată ce ANRE a început să ia la puricat datele oferite de distribuitori. Iar efectele au început să apară. Cum am precizat deja, tariful de distribuţie a fost ajustat, doar anul trecut, cu 17%. Alte ajustări făcute la tarifele de transport, la preţul energiei reactive şi la tarifele de sistem, au făcut ca impactul în preţul final la consumator să fie cu 11% mai scăzut, de la 1 iulie 2015, iar de la 1 martie 2017, va aduce, din nou, o ieftinire de circa 10% a curentului.