Pentru prima dată Topul femeilor de success își schimbă structura. Anul acesta, cele 100 de personalități au fost împărțite pe 10 categorii profesionale: antreprenoriat, CEO, politică și administrație publică, avocatură, consultanță, marketing și PR, sport, știință-artă-cultură, jurnalism-vedete și implicare socială.
Evaluarea succesului
Succesul nu are o unitate de măsură, iar aceasta a fost cea mai mare provocare a redactorilor Capital în demersul lor de a realiza un clasament al femeilor excepţionale. Prin urmare, pentru a elimina, pe cât posibil, subiectivismul dintr-o asemenea evaluare, primul pas a fost stabilirea unor criterii de evaluare. După o dezbatere îndelungată, echipa Capital a hotărât că cel mai mare punctaj trebuie să fie acordat realizărilor din ultimele 12 luni, în timp ce notorietatea ar trebui să fie cel de-al doilea criteriu ca importanţă. Pe lângă acestea, au mai fost punctate cariera, proiectele de responsabilitate socială în care s-au implicat femeile şi situaţia materială. Astfel, la fiecare categorie s-a acordat un maximum de cinci stele.
S-au acordat 40 de puncte pentru fiecare stea de la categoria realizări, în timp ce pentru notorietate fiecărei stele i-au revenit 20 de puncte. La categoriile carieră şi implicare socială, o stea a primit 15 puncte, în timp ce situaţia financiară a fost cotată la 10 puncte pentru fiecare stea. Cu alte cuvinte, în procente, ponderea ar fi următoarea: 40%, 20%, 15%, 15% şi 10%.
Cum arată clasamentul
În urma aplicării acestor criterii, primele trei locuri au revenit sportului, administrației și antreprenoriatului. Simona Halep (460 puncte – cu 80 mai mult decât în ediția de anul trecut) ocupă prima poziție, după ce în luna octombrie a devenit cea mai bună jucătoare de tenis din lume. Pe locul secund se află comisarul european Corina Crețu (415 puncte), care a urcat 15 locuri în clasament. Podiumul este întregit de ocupanta locului întâi al categoriei “Antreprenoriat” – Anca Vlad (405 puncte, cu 30 în plus față de ediția precedentă).